Fenntarthatóság

OMSZ: elkezdődött a talajok őszi-téli feltöltődése

 

Hazánk túlnyomó részén az átlagosnál jóval szárazabban, ugyanakkor melegebben alakult az ősz első fele. Az őszi gabonák vetése is meglehetősen száraz talajba kezdődött, a betakarítási munkáknak azonban kedvezett a többnyire napos, meleg idő – írta elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az elmúlt egy hétben csapadékosabbra fordult időjárásunk, és bár eddig az Alföldet csak kevés eső öntözte, pénteken országszerte jelentős mennyiségre van kilátás. A hőmérsékletben nem várható drasztikus csökkenés, fagyok az előttünk álló tíz napban sem lesznek.

Számos időjárási front haladt át fölöttünk az elmúlt egy hétben, melyek meleg légtömegeket és többfelé számottevő csapadékot is hoztak.

Hétfő kivételével minden nap esett valahol az országban, a Dunántúlon és az északi országrészben összességében 15-50 mm hullott, míg az Alföld délkeleti, keleti felén 5 mm-nél kisebb összegeket mérhettünk.

A megelőző három hétben azonban alig esett, így az elmúlt harminc nap csapadékösszege az ország túlnyomó részén így is számottevő, 15-40 mm-es hiányt mutat.

Forrás: OMSZ, az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. október 25-ig (mm)

A Dunántúl jelentős részén és az északi tájakon a felszín közeli talajréteg alaposan átnedvesedett, többfelé sárossá vált, és jutott a nedvességből a középső, 20-50 cm-es rétegbe is.

Ezzel szemben az Alföldön egyelőre rendkívül száraz a talaj minden rétege, a telítettséghez 150 mm-t meghaladó mennyiség hiányzik a felső 1 méterről

Forrás: OMSZ, Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. október 25-én (%)

hőmérséklet nagyon sokkal, 5-8 fokkal melegebben alakult az elmúlt egy hétben az ilyenkor szokásosnál. A múlt hét első feléhez képest, amikor 6-8 fok körül alakultak a napi átlaghőmérsékletek, a hét második felében 12-15 fokot emelkedett a hőmérséklet, a napi átlagok 18-23 fok között alakultak.

Szombaton és vasárnap hajnalban nem hűlt 15-20 fok alá a levegő, pénteken napközben pedig 25-29 fokot mérhettünk, ennél kissé kevésbé meleg csak északkeleten volt .

A részletes elemzés megtekinthető erre a linkre kattintva.

agrotrend.hu/ OMSZ

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés