Fenntarthatóság

Növényvédelem biogazdálkodóknak

Létrehozva:

|

Biogazdálkodók számára fejlesztett uniós támogatással kártevő rovarokkal szemben alkalmazható növényvédelmi megoldást a szegedi Chili Produkt Kft. – tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

Hangsúlyozták, hogy a fenntartható módon előállított, valamint biotermékekre egyre nagyobb az igény. A biogazdálkodók kis dózisban használnak vegyi anyagokat tartalmazó permetszereket, növényi lemosókat – például réz-szulfát hatóanyagú szereket -, de ezek összetevői nem minősülnek sem fenntartható módon előállított anyagoknak, sem „bionak”, a természetes alapú szerek hatékonysága pedig gyakran elmarad a kívánatostól. A Chili Produkt Kft. ezért olyan megoldást fejlesztett, mellyel az egyes rovarkártevők által okozott kár jelentősen csökkenthető vagy akár teljesen elkerülhető.

Fotó: Chili Produkt Kft.

A vállalkozás az emberre ártalmatlan – sőt az élelmiszerekben fogyasztott – alapanyagokból illóolaj-keveréket készít, amelyek a kritikus időszakban – például az almamoly rajzásakor vagy peterakásakor – elrejtik a célnövényt az elsősorban szagok alapján tájékozódó rovarok elől. A megfelelő – a többi közt a tapadást biztosító – segédanyagokkal ellátott keverékekből vízzel hígítva a végfelhasználók állíthatják elő a haszonnövényekre kijuttatható biopermetszert.

A 2009-ben alapított Chili Produkt Kft. fűszerpaprika őrlemények, fűszerek és zöldségszárítmányok, fűszerkeverékek, élelmiszeripari alapanyagok gyártásával és nagykereskedelmével foglalkozik. A cég a késztermékek mellett egyedi, komplex keverékeket fejleszt, vevői hazai és külföldi élelmiszergyártók mellett gasztronómiai vállalkozások.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a közvetve és közvetlenül magyar magánszemélyek tulajdonában álló, 44 alkalmazottat foglalkoztató Chili Produkt Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele tavaly 2,5 milliárd forint volt, ami 48 százalékkal haladta meg a 2021-est. A vállalkozás 2021-ben 228, tavaly 180 millió forint adózott eredmény ért el.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook