Fenntarthatóság

Ne etess minket, köszönjük!

A mályi Madármentő Állomás a közösségi médiában ismételten felhívást adott közzé, melyben megkérnek mindenkit, hogy ne etessen hattyúkat és vízimadarakat.

A képen, a kenyérrel etetett hattyú szárnya a nem megfelelő táplálék, a kalcium és foszfor eltolódás és a fehérjedús táplálék bevitele és hirtelen izomtömeg növekedés miatt eltorzult és örök életére nyomorék marad. Nincsenek rászorulva emberi segítségre.

Nincs szükségük arra, hogy kényszer-etetve legyenek, így a tavakon maradnak, majd egy hideg éjszakán tényleg belefagynak. Bármit is adnak nekik enni, azzal csak rontják a helyzetüket és könnyen meg fog ismétlődni ugyanaz mint pár éve amikor a hattyú megpróbálta elhagyni a tavat, de nem sokkal odébb a földre zuhan és összetörte magát. Nem is beszélve arról, hogy ha sok madár zsúfolódik össze egy szabad vízfelületen akkor az a madárinfluenza terjedését is elősegítheti.

Kenyérrel és pékáruval való etetés

  • Bélgyulladás (pusztuláshoz vezet), angyalszárny betegség, kalcium-foszfor eltolódás (amitől röpképtelen lesz a madár, szárnyai eltorzulnak, örök életére nyomorék marad, kiesik a természet rendjéből, nem tud fiókákat nevelni, halál.), A tó szerves anyag tartalma nő, felposhad a víz.

Kukoricával, búzával való etetés

  • Bélflóra felborulása, a madár nem eszik mást csak ezt, hirtelen súlygyarapodás, emiatt nehéz repülés vagy röpképtelenség, repülés közben nagyobb a sérülésveszély, a madár nem hagyja el a tavat amibe belefagy, majd mehetünk kivágni a madarat a jég fogságából. Vonulás abbahagyása. Több madár is érkezhet a tóra amik madárinfluenzát és más betegségeket terjeszthetnek, Az erjedt kukorica, búza emésztési problémát okoz. Ha netán vonulásba kezd a madár téli időben, hirtelen súlyvesztés a kevesebb táplálék miatt, ami megterheli a madarat és elhulláshoz vezet.

Ropi, csipsz, fornetti, stb-vel való etetés

  • Halál.

A bütykös hattyú a természetben nem eszik kenyeret, pékárut, kukoricát, búzát napraforgót. Teljesen más a tápláléka a természetben.
Azzal, hogy vízi szárnyast etetsz csak megölöd, vagy nyomorékká teszed. 🙁

Röviden tömören

  • Azzal segítesz ha nem etetsz minket!
  • Köszönjük, üdv a tó közepéről a hattyúk…

(A bütykös hattyú az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős állatfaj, természetvédelmi értéke 25.000 Ft)

agrotrend.hu / Madármentő Állomás Mályi – Bird Rescue

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés