Fenntarthatóság

MME: a költési időszak előtt kell elvégezni a környezetvédelmi szempontból érzékeny munkákat

A költési időszak előtt, legkésőbb március végéig kellene elvégezni számos, természetvédelmi szempontból érzékeny munkát, például a fecskefészkek biztonságos eltávolítását az építési területeken, vagy a fehérgólya-fészkek biztonságossá tételét – írja hétfői közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A szervezet felhívja a lakosság, az önkormányzati és állami szervek figyelmét, hogy számos természetvédelmi szempontból érzékeny munka áprilistól tilos, mert veszélyt jelent az állatokra, a biológiai sokféleségre.

Tapasztalataik alapján a három leggyakoribb olyan tevékenység, amely az ország lakosságát és az önkormányzatokat leginkább érinti, és a nem megfelelő ütemezés miatt évről évre visszatérő természetvédelmi és állatvédelmi problémát okoz, az az épületfelújításokat akadályozó fecskefészkek eltávolításának engedélyeztetése és végrehajtása, a sérült vagy áramütésveszélyes fehérgólya-fészkek biztonságossá tétele, valamint bizonyos fák és bokrok kivágása.

Forrás: pxhere.com

A tulajdonosok, kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a védett fecskéket és denevéreket is érintő épületmunkák természetvédelmi hatósági engedélyeztetés-kötelesek, és csak a szaporodási időszak szünetében, ősztől tavaszig végezhetők el. Ezért hallani lakott fecskefészkek tömeges leveréséről nyaranta. A hatósági engedélyek kiállításakor különösen hangsúlyozni kellene azt, hogy a fészkek eltávolítása után biztonságosan és hatékonyan kell megakadályozni a fecskék visszaköltözését a munkálatok ideje alatt, továbbá ezek befejezését követően műfészkekkel kell pótolni a megsemmisült fészkeket.

Ezen kívül a természetvédelmi oltalom alatt álló madarak fészkei is védettséget élveznek. A fokozottan védett fehér gólyák téli viharokban sérült vagy áramütésveszélyes módon, az elektromos hálózat oszlopain a vezetékekre épült fészkeinek magasító kosárra emeléséhez a megyei kormányhivatalok csak a költési időszakon kívül, március 31-ig adhatnak engedélyt.

Mindezek mellett a bel- és árvízkár megelőzését szolgáló hullámtértisztítás, az elektromos vezetékhálózatra felnővő fás szárú növények eltávolítása, visszavágása, különösen tömeges nagyságrendben jól tervezhető és ütemezhető az őszi-téli időszakra. Ezért indokolatlan ezeket a természetvédelmi és állatvédelmi törvénybe ütköző munkákat a madarak költési időszakára hagyni – mutatnak rá a közleményben.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés