Fenntarthatóság

Mekkora az élelmiszereink lábnyoma?

Ha a különböző élelmiszerek környezeti lábnyomáról beszélünk, valószínűleg legtöbben a húsevők életmódját tartják a legkevésbé fenntarthatónak, a kizárólag növényi táplálkozást pedig a bolygó számára leginkább előnyösnek.

A képlet ennél bonyolultabb – írta cikkében a greendex.hu. Amikor egyélelmiszer ökológiai lábnyomáról beszélünk, számos tényezőt figyelembe kell vennünk.

Nem mindegy ugyanis, hogy az étel milyen távolról érkezik az asztalunkra, a termelés nagyüzemi vagy háztáji körülmények között zajlott-e, organikusan állították-e elő vagy sem, be van-e csomagolva, és ha igen, mibe.

Fotó: illusztráció, canva.com

Lényeges az is, hogy fajlagosan mennyit fogyasztunk belőle: ritkán és keveset, vagy sokszor és nagy mennyiséget.

Az is számít, hogy mire a tányérra kerül, milyen elkészítési módokon megy keresztül: sütve, főzve, mikróban elkészítve vagy éppen nyersen fogyasztandó-e.

Az sem mellékes, hogy otthon vagy étteremben étkezünk-e. A legvégén pedig az is beleszámít a képletbe, hogy mi magunk mennyit eszünk meg belőle, és mekkora része kerül a kukába.

Mindezek tükrében valójában nem is olyan egyszerű pontosan meghatározni egy étel szénlábnyomát, ezért az ezzel kapcsolatos számok csupán irányadóak, a világ különböző tájairól származó adatok átlagán alapulnak.

 

Aranyérmes a marha, második a bárány

Ha megnézzük a különböző élelmiszerek karbonlábnyomát, rögtön láthatjuk, hogy a marhahúshoz kapcsolódó érték (60 kg CO2 / termék-kg) messze magasabb a többihez képest. A kiugró adat 44%-a a szarvasmarhák emésztése során felszabaduló nagy mennyiségű metánnak köszönhető.

Fotó: illusztráció, canva.com

A legeltetett állatok esetében ez az arány valamivel alacsonyabb, ráadásul nincs szükség többlet erőforrásokra a takarmány megtermeléséhez sem.

A marhához hasonlóan szintén igen magas értéket mutat abárányhús (25 kg CO2 / termék-kg) is, az ok pedig ugyanaz: ebben az esetben is az állat által kibocsátott metán eredményezi a szénlábnyom értékének 40%-át.

 

A tejtermékek is a dobogón

Tekintettel arra, hogy a tejtermékek előállításához is szarvasmarha vagy más kérődző állat szükséges, nem is olyan meglepő, hogy esetükben is igen magasak az elemzett értékek.

Fotó: illusztráció, canva.com

A sajt és mástejtermékek átlagos karbonlábnyoma nem kevesebb mint 21 kg CO2 / termék-kg.

 

A feketelistás növényi eredetű ételek

Azonban az sem dőlhet nyugodtan hátra a székében, aki nem fogyaszt állati eredetű élelmiszereket. Ugyanis a növények között is akadnak olyan, a vegán konyhában igen népszerű alapanyagok, amelyek szintén nem a fenntartható kategóriába tartoznak.

Az avokádó (2,4 kg CO2/ termék-kg) vagy az utóbbi időszakban sokak által megkedvelt quinoa népszerűsége miatt egyre nagyobb területeket vonnak be a termelésbe, ehhez pedig a helyi őshonos növényekkel és fákkal, erdőkkel fedett területekből vesznek ki egyre nagyobb részeket.

Itt említhetjük még a szuperélelmiszernek titulált chiamagot (4 kg CO/ termék-kg), a kesu- és a pekándiót (2,1 kg CO2 / termék-kg), a spárgát (7 kg CO2 / termék-kg), valamint természetesen a kókuszzsírt (2,4 kg CO2 / termék-kg) és a háromszor magasabb érték birtokosát, a pálmaolajat (6,1 kg CO2 / termék-kg) is.

 

Kávé és csokoládé

A legtöbb embernek kávé nélkül el sem indulhat a napja, pedig a finom feketéhez szükséges kávébab kilója 4,5 kg CO2-ba kerül a bolygónak. Némiképp könnyíthet a lelkiismeretünkön, hogy 1 csészéhez körülbelül 8 gramm kávé szükséges, így 1 kilogramm 125 adaghoz elegendő.

Fotó: illusztráció, canva.com

A csokoládé is a mindennapjaink része, pedig sajnos ennek a finomságnak is hatalmas a környezeti lábnyoma: 5,1 kg CO2 kilogrammonként. Ha csokit eszünk, válasszunk magas kakaótartalmú étcsokoládét, ami kevesebb tejet tartalmaz, így a karbonlányoma is kisebb, mint a tejcsokoládénak.

agrotrend.hu/greendex.hu, Börzsey Barbara

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés