Fenntarthatóság

Lefagyasztották az országban először talált ázsiai lódarázsfészket

Megtalálták az első ázsiai lódarázsfészket, amit lefagyasztottak, a dolgozókat begyűjtötték. A fészek helyén darázscsapdát helyeztek el a szakemberek – írta a Sokszínű Vidék.

Az ázsiai lódarázs még 2004 környékén jelent meg először Európában, egy kínai teherhajón áttelelve ért partot Franciaországban és a terjedését figyelve, csak idő kérdése volt, hogy mikor jelenik meg Magyarországon.

Bár a szakemberek két-három évvel későbbre várták a faj megjelenését, de egy szigetközi településen idén augusztus 20-án megtalálták az első egyedet hazánkban.

Augusztusban Márta Tamás kimlei méhész fedezte fel az első hazai példányokat, melyeket a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa augusztus 24-én azonosított és elismerte, hogy ázsiai lódarázsról (Vespa velutina) van szó, írta akkor cikkében a Kisalföld.

Október 5-én az Országos Magyar Méhészeti Egyesület facebook oldalán közölte a hírt, miszerint megtalálták és azonosították az ázsiai lódarázsfészket, amit lefagyasztottak, a dolgozókat begyűjtötték. A fészek helyén darázscsapdát helyeztek el a szakemberek.

Örömmel jelentjük, hogy sikerült azonosítani az első magyarországi ázsiai lódarázs kolónia fészkelőhelyét. A felderítésben, a darazsat elsőként észlelő méhész, holland és belga szakemberek valamint az OMME munkatársai vettek részt. Az első darazsat 11:41 kor fogták be és körülbelül egy óra alatt sikeresen lokalizálták a fészek helyét

– tette közzé nyilatkozatát facebook oldalán az Országos Magyar Méhészeti Egyesület.

agrotrend.hu / Sokszínű Vidék

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés