Fenntarthatóság

Innováció

Evolúciós stratégia miatt telelnek nálunk a fehér gólyák

Vannak olyan fehér gólyák, amelyek Magyarországon töltik a telet. A Magyar Madártani Egyesület szóvivője szerint mindig vannak önjáró egyedek, akik az átlagtól eltérő módon viselkednek. Az itt telelő fehér gólyák miatt tehát nem kell aggódni, mert ez természetes az élővilágban.

"Elég gyakran jönnek hozzánk olyan igények, hogy menjünk ki, és fogjuk be a gólyákat, mert nem tudják, hogy mit csinálnak, és melegbe kell vinni őket" – mondta az InfoRádióban a Magyar Madártani Egyesület szóvivője, Orbán Zoltán.

Bár az itt telelő fehér gólyák velünk élnek, mégsem szorulnak emberi segítségre. Az elmúlt nem egész húsz évben egyetlen olyan gólya elpusztulásáról tudnak, aki Magyarországon telelt. A gólyák nem sérültek, maguk döntöttek a maradás mellett, és ha nem éreznék jól magukat, akkor elrepülnének. "Egy verébméretű madár is megfelelő kondícióban probléma nélkül le tud repülni egy nap alatt ezer kilométert." – jelentette ki a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.

Fotó: MTI/EPA

A madarak itt maradásnak oka lehet az evolúciós stratégia, hiszen minden fajnál vannak az átlagostól eltérő viselkedésűek. Ha megvizsgálnánk ugyanazon faj száz fiatal egyedét, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy ebből 95 az átlag szerint viselkedik, de vannak próbálkozó egyedek, akik "nem bírnak magukkal", és továbbmennek. "Ez egy nagyon fontos stratégiája az élőlényeknek, így tudnak újabb és újabb területeket meghódítani" – mondta Orbán Zoltán.

A tetőgerincen vagy a kéményen álldogáló gólyát tehát nem kell befogni vagy etetni, de egy esetben mégis érdemes lehet beavatkozni. Amikor azt látjuk, hogy nem tud felrepülni és rosszul mozog, akkor a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság őrszolgálatát érdemes értesíteni.

A fehérgólya-állomány jelentős része nyár végén továbbra is melegebb éghajlatra vándorol, és csupán néhány tucat madár tölti Magyarországon a telet – zárta gondolatát Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés