Fenntarthatóság

Cél a vízbiztonság és a biztonságos élelmiszertermelés

A vízbiztonság és a biztonságos élelmiszertermelés fenntartása érdekében célunk a mezőgazdaság fenntartható, az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok várható hatásait előrejelző, azokkal lépést tartó fejlesztése – fogalmazott beszédében Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Budapesten, az Élelmezési Világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

“Az Élelmezési Világnap kiváló lehetőség arra, hogy felhívjuk a figyelmet a legfontosabb kihívásokat jelentő témákra: az éghajlatváltozás okozta gondokra, az egyre nagyobb területeket érintő aszályra, a talajerózióra és a romló talajéletre, valamint a termőföldvédelem problémájára” – idézte a helyettes államtitkár szavait az Agrárminisztérium.

Fotó: AM, Vermes Tibor

Ma, az élelmezési világnapon, az ENSZ FAO a világ 150 országában változatos programok révén hívja fel a figyelmet az élelmezés és a vízgazdálkodás kihívásaira. Fontos, hogy Magyarországon is az egész társadalom megértse, egyik legfontosabb feladatunk megtartani azt.

Ehhez a 2023-ban indult és induló támogatások is segítséget adnak.

Juhász Anikó arról is szólt, hogy a vízkészletek megóvását számos közelmúltbéli rendezvény is központi témájává tette. A termésbiztonsághoz a növénytermesztésben már nem elegendő a megfelelő agrotechnika alkalmazása, hanem a vízvisszatartás és a víztakarékos öntözéses gazdálkodás feltételrendszerének biztosítása is szükséges.

Fotó: AM, Vermes Tibor

Szerencsés adottságainak köszönhetően Magyarország jó minőségű vízkészletekben gazdag, így nemzeti kincsként tekintünk a tiszta vízre – tette hozzá.

A helyettes államtitkár a fenntartható talaj- és vízfelhasználás hatékonyságának növelése területén a kutatás-fejlesztés és innováció szerepét alapvető jelentőségűnek nevezte.

Mint fogalmazott, a precíziós technológia kevesebb és célzott vízfelhasználást tesz lehetővé, mivel a növény valódi igényeihez igazítja az öntözést. Ezáltal biztonságosabb és kiszámíthatóbb mezőgazdasági termelést és magasabb termékminőséget lehet elérni a környezet károsodása nélkül.

Fotó: AM, Vermes Tibor

Juhász Anikó nagyra értékelte a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a FAO közös adománykonvoját, amely segíti az élelmiszerpazarlás csökkentését Magyarországon, egyúttal felhívja a figyelmet a környezettudatosság fontosságára.

A FAO és az Élelmiszerbank Egyesület idén 18. alkalommal indította útjára az adománykonvojt.

A kamionokból és teherautókból álló kocsisor 50 ezer kilogramm tartós élelmiszert szállított. A 75 millió forint értékű szállítmányból 13 ezer élelmiszercsomag készül a rászorulók számára.

agrotrend.hu/kormany.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szakmai partner
Nyakas Farm
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés