Fenntarthatóság

Az utolsó kék vércsék is elhagyták a Dél-Alföldet

 

Október közepéig a kék vércsék utolsó példányai is elhagyták a Körös-Maros Nemzeti Park területét. Fokozottan védett ragadozó madaraink Afrika tájai felé tartanak – jelentette a Körös-Maros Nemzeti Park (KMNP).

Az őszi szinkronszámlálások alapján elmondható, hogy idén is az előző évekhez hasonló egyedszámban vonultak át és éjszakáztak kék vércsék a nemzeti parkban.

Őszi gyülekezésük csúcsát szeptember 26-án rögzítették a Kárpát-medencében számoló szakemberek, ekkor több mint 6500 példány kék vércse éjszakázott a régióban, amiből közel 2200 példány választotta a park tájait.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park, Szél Antal István

A térségünkben ellenőrzött éjszakázó helyeik közül idén is a Dévaványai-Ecsegi pusztákon regisztráltuk a legnépesebb gyülekezőt. A Teleki-erdőnél munkatársunk szeptember 20-án 900-nál több kék vércsét számolt az alkonyatkor végzett szinkronszámlálása során.

Talán kevesen tudják, hogy a madarak egy jelentős része nem a hideg, hanem a táplálékhiány miatt vonul délebbi tájakra.

Ez elsősorban a rovarokkal, kétéltűekkel és hüllőkkel táplálkozó fajokra vonatkozik, ilyen élelem ugyanis télen nem áll rendelkezésükre. Más fajok mellett például a fecskék, a gólyák és a kék vércsék is ezért vonulnak el ősszel.

A kék vércsék más ragadozó madaraktól eltérően jelentős mennyiségben fogyasztanak kisebb-nagyobb rovarokat, szöcskéket, lótücsköket.

Szeptember végén és október elején, közepén között hagyják el hazánkat, s indulnak Afrika délnyugati tájaira, ahol aztán több milliós csapatok is összegyűlnek.

Nálunk, a Dél-Alföldön rendszerint több százas, esetenként több ezres csapatokban gyülekeznek augusztus közepétől. Általában megvannak a már jól bevált éjszakázóhelyeik.

agrotrend.hu/KMNP

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés