Fenntarthatóság

Áder János: meg kell teremteni a feltételeit a körforgásos gazdaságnak

 

„A fenntarthatóság alapvetően nem a természeti környezetről, hanem a fiatalok, a következő generációk jövőjéről, életéről szól” – jelentette ki Áder János volt köztársasági elnök Kecskeméten.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Neumann János Egyetemen tartott előadását követően újságíróknak egyebek mellett arról beszélt: a diákoknak, egyetemi hallgatóknak szóló előadásai fontos üzenete, hogy van megoldás.

„Sok olyan fiatal van közöttük, akik kerestek és találtak ilyen megoldásokat egy-egy fontos részterület problémáira” – tette hozzá.

Fotó: MTI/Bús Csaba

Aláhúzta: „a közelmúltban megrendezett Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo is arról szólt, hogy a legkülönbözőbb kérdésekben – így a talajmegóvásban, a vízbázisok megőrzésében, a szennyvíz- és hulladékkezelésben – remek magyar ötletek, találmányok születtek az elmúlt időszakban. Ezeket „használnunk kell a jövőben, mert így sok későbbi bajtól óvhatjuk meg magunkat” – tette hozzá.

Rámutatott: „mindenki tehet a saját családjában, környezetében a fenntarthatóságért. Tudva például, hogy mindössze egyetlen csepp étolaj 1000 liter vizet képes elszennyezni, rengeteget számít már az is, ha valaki összegyűjti a háztartásában elhasznált olajat és leadja egy Mol-benzinkúton. Ebből azután az olajtársaság üzemanyag-adalékot állít elő. Ahogyan az is teremtett világunk és természeti értékeink megóvásának része, ha a műanyag vizes és üdítős palackokat szelektíven gyűjtjük össze, majd januártól az üvegekkel együtt betétdíjas termékként visszaváltjuk” – sorolta.

„Ugyanakkor vannak olyan ügyek, amelyek csak globálisan kezelhetők: ilyen az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése, amihez méreteinek arányában Magyarország is hozzá tudja tenni a maga kis részét, ám a nagy kibocsátók szándéka és cselekvése nélkül ez szinte észrevehetetlen” – mondta.

Fotó: MTI/Bús Csaba

„A párizsi megállapodás lényegében erről szólt, ám az azóta eltelt 8 évben a helyzet nemhogy javult volna, de még tovább romlott. Ez is arra figyelmeztet, hogy „nem állhatunk meg és nem ragadhatunk meg Párizsnál”, további egyeztetésekre van szükség” – közölte Áder János.

Jelezte: személyes meggyőződése szerint ebben a témában szükség van a Föld károsanyag-kibocsátásának 80 százalékáért felelős legfejlettebb államokat tömörítő G20-ak megállapodására és egy, a jelenleginél szigorúbb szabályozás elfogadására.

Áder János emlékeztetett: „2009-ben átléptük azt a határt, amit a bolygó természetes regenerálódó képessége kezelni tud. Azóta ez a folyamat egyre több szempontból, egyre jelentősebb mértékben van jelen, ami bolygónk sokezer éves belső egyensúlyi állapotát bontja, bonthatja meg”.

„Mindez azt mutatja, hogy a jelenlegi „dobd el és vásárolj másikat” logikára épülő, úgynevezett lineáris gazdasági modell fenntarthatatlan. Meg kell teremteni a feltételeit a körforgásos gazdaságnak, egyebek mellett a hulladékok visszagyűjtésével és újrahasznosításával” – jelentette ki.

„Emellett fontos, hogy amikor új beruházásokon gondolkodunk, a gazdasági haszon mellett azok környezeti hatásaira is tekintettel legyünk, azokat a többi tényezőhöz hasonlóan „beárazzuk” – fogalmazott.

agrotrend.hu/MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés