Fenntarthatóság

A vízimadarak télen is kedvelik a pusztákat

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin gyakran láthatunk táplálkozó vízimadár csapatokat. Éjszakázni azonban csak akkor maradnak a gyepeken, ha ott jelentős vízállások alakulnak ki, melyek biztonságot nyújtanak számukra a ragadozókkal szemben.

Az időjárás nagymértékben befolyásolja azt, hogy vannak-e vízimadarak a pusztákon. Ha nincs víz, akkor nem látogatják a gyepeket. Ha azonban a csapadék hatására szépen sarjadnak a füvek, akkor a vonuló vadludak több kilométeres távolságokról is eljárnak oda táplálkozni.

Forrás: pxhere.com

A téli pusztákon főleg lúdféléket – elsősorban nagy lilikeket és nyári ludakat – láthatunk nagyobb tömegben. Esetenként ritkább fajok, például vörösnyakú ludak, vetési ludak, tundraludak, vagy kis lilikek is vegyülhetnek közéjük. A récefélék csak akkor látogatják a pusztai gyepeket, ha a terep kifejezetten nedves, tocsogós. A tőkés récék mellett csörgő, fütyülő, kanalas és nyílfarkú récék is előfordulnak.

Amennyiben kiterjedt vízfelületek vannak a pusztán, akkor a vízimadarak nemcsak enni járnak oda, hanem az éjszakát is ott töltik. Ebben az esetben a védett, pusztai terület teljes mértékben be tudja tölteni természetvédelmi szerepét.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés