Fenntarthatóság
A karácsony is lehet fenntartható
A leginkább szívmelengető a fehér karácsony, de az is nagyon hasznos, ha zöld az ünnep: vagyis fenntartható módon tartjuk meg a legszebb ünnepünket. A környezettudatos karácsony tekintetében fontos, hogy a fa fenntartható forrásból származzon, és mértékletességet tanúsítsunk az ételek elkészítésekor és az ajándékok vásárlásakor – vagy éppen ne tárgyakat ajándékozzunk szeretteinknek.
Környezettudatos karácsony: ajándék fenntartható módon
A karácsonyi lidércnyomás egyik fő összetevője az ajándékvásárlás, amikor az adventi időszakot kényszerből a bevásárlóközpontokban töltjük, hogy mindenkinek elegendő számú ajándékot vásároljunk. Azért, hogy visszataláljunk az ünnep valódi szelleméhez, s nem beszélve arról, hogy környezetbarát módon ajándékozzunk, érdemes személyenként egy ajándékot vásárolni. Lehetőleg egy kívánságlista alapján, melyben az illető felsorolja azt, amire vágyik, mi pedig választunk közülük. Így biztosan nem lövünk mellé, és a meglepetés faktor is megvan. A kapcsolatok elmélyülésén túl az is a fenntarthatóságot szolgálja, ha saját készítésű ajándékot adunk szeretteinknek, vagy éppen közös programmal, vagyis az együtt töltött idővel ajándékozzuk meg őket.
Csomagoljunk, vagy ne?
Ha fenntartható módon szeretnénk ajándékozni, akkor inkább ne. Csak Amerikában évi több mint kétmillió tonna csomagolópapírt használnak el, a javát az ünnepi szezonban. Csak azért, hogy a fa alatt letépjék az ajándékról, majd kidobják. Ezt előállítani mintegy 17 ezer hordó olajból lehet, ami csaknem 8 ezer tonna széndioxid-kibocsátással jár. Ha nagyon csomagolni szeretnénk, érdemes újságpapírt használni. Talán nem olyan szép, de mindenképpen zöldebb megoldás.
Karácsonyi menü fenntarthatóan
Az élelmiszerpazarlás világszerte és hazánkban is jelentős probléma. Hogy elkerüljük a túlevést, és a feleslegesen sok karácsonyi étel készítését, tervezzük meg az ünnepi menüt, és tételesen vezessük fel a hozzávalókat. Az előző évek tapasztalatai alapján nagyjából meg tudjuk becsülni, hogy melyik családtag mekkora étvággyal ül az asztalhoz, és ennek fényében számítsuk ki a menü mennyiségét. Az alapanyagok beszerzésénél javasolt a helyi termelőket előnyben részesíteni, akik friss, szezonális terményekkel szolgálnak, valamint ha helyben termett az áru, jóval kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, mire a termőföldről az asztalhoz ér. A menü megválasztásánál érdemes az egészséges alternatívák mellett letenni a voksunkat: a nehéz zsíros ételek helyett javasolt a halakból, hüvelyesekből készült karácsonyi finomságok fogyasztása. Ugyanez igaz a desszertekre is, a nehéz, krémes édességek helyett jobban jár a testünk, ha gyümölcsből készült finomságokkal, vagy éppen gyümölccsel zárjuk az étkezést.
Ha mégis megmarad az étel
Ha mégis megmarad a menü egy része, azt érdemes kisebb adagokra osztva eltenni. Arra figyeljünk, hogy két-három napon belül fogyasszuk el a maradékot. Esetleg a fel nem használt alapanyagokból, illetve az el nem fogyasztott ételekből újabb finomságokat alkothatunk.
agrotrend.hu / baon.hu