Előrejelzések

Agrometeorológia: a hideg idő menti meg a vízben álló vetést a nagyobb kártól

 

A jövő héten várható hideg, száraz idő menti meg a vízben álló vetést a nagyobb kártól – idézte az MTI a HungaroMet Nonprofit Zrt. agrometeorológiai elemzését.

Azt írták: a tavalyi év utolsó napján és az új év első napjaiban sokfelé esett, az elmúlt egy hét csapadékösszege a Dunántúl nyugati felén és az északkeleti országrészben 5-15 milliméter között, míg máshol 1-5 milliméter között alakult.

Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt

Az elmúlt harminc nap csapadékmennyisége országszerte meghaladja a sokéves átlagot, a Dunántúlon sokfelé több mint kétszerese esett az ilyenkor szokásos mennyiségnek. A talajok felső egy méteres rétege továbbra is telített, vagy telítettség-közeli állapotban van, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent.

A belvízzel elöntött területek nagysága azonban tovább nőtt, főleg az Alföldön és a Kisalföldön vannak több mint egy hónapja belvízfoltok.

A hőmérséklet az elmúlt tíz napban jelentősen, 5-8 Celsius-fokkal magasabban alakult a sokéves átlagnál.

Gyenge fagyok éjszakánként többször is előfordultak, de a napi középhőmérséklet jellemzően plusz 4 fok fölött alakult, és az elmúlt tíz nap átlaghőmérséklete is 4-7 fok közöttinek adódott, számottevő talajfagy továbbra sem alakult ki.

Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt

Hozzátették: a december végi árhullámok jelentősebb kár nélkül levonultak, de a belvízborítás számottevően nem csökkent, és a karácsony óta jellemző 4-5 fok fölötti napi középhőmérsékletek mellett az őszi vetésekben már károk keletkeznek, így a jövő héten várható hideg, száraz idő éppen időben érkezik a nagyobb károk elkerüléséhez.

A folytatásban szombaton még esőre van kilátás, majd vasárnap csökkenő csapadékhajlam mellett északnyugat felől egyre többfelé vált át a halmazállapot átmenetileg fagyott esőbe, ónos esőbe majd havazásba, de számottevő hótakaró legfeljebb a Dunántúl nyugati és déli tájain alakulhat ki.

A jövő hét nagy részében jellemzően napos, száraz idő várható.

Vasárnap reggeltől erős, viharos északi, északkeleti szél kíséretében jelentős lehűlés kezdődik, hétfőtől éjszakánként egyre többfelé mínusz 10 fok közelébe, a hét közepétől az alá hűl a levegő, és napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.

agrotrend.hu/MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés