Előrejelzések

Időjárás

A majdnem harminc fokos hőséget kegyetlen lehűlés követheti

Jövő hét elején egy hidegfront vet véget a nyárias időjárásnak, a melegrekordoknak és a szárazságnak. Főleg az Alföldnek van szüksége csapadékra, amelyet – az előrejelzések szerint – jövő hétfőn vagy kedden meg is kap bőségesen. Az őszi vetések egyelőre rendben vannak, viszont a tavaszinak nagy szüksége van az esőre.

Az április eleji, többször nyáriasan meleg és száraz idő után a jövő héten jelentős lehűlés és több-kevesebb csapadék is várható, amire főleg az Alföldön hatalmas szükség lenne, mert ott a talaj felső 20 centiméteres rétege kritikusan száraz – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Forrás: pixabay.com

Eszerint a hőmérséklet csúcsértéke a múlt hét második felében emelkedett meg, és 25 fok körüli, majd afeletti csúcsértékek voltak jellemzők. Azonban szerdán a Dunántúlra hűvösebb légtömeg érkezett.

Az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet napi átlaga több mint két hete meghaladja a kukorica vetéséhez szükséges 10 fokos küszöbértéket, jelenleg 15 fok körül, sokfelé kissé afelett alakul.

A múlt héten csütörtökön és pénteken az északi területeken volt kisebb eső, zápor, azóta azonban országszerte száraz az idő. A 90 napos csapadékmennyiség csaknem az egész országban hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest. Az Alföldön ez a 30–60 millimétert is eléri.

agrotrend.hu / Index

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés