Aktuális

Vénasszonyok nyara: rekordok születtek

 

Bár a mai napon érkezett hidegfront alaposan lehűti a levegőt, és kérdésessé válik a kellemes őszi időjárás folytatása, az OMSZ melegrekordról számolt be.

2023 október 13-án Budapest János-hegyállomáson csak 17,3 fokighűlt le a levegő. Így a fővárosban új legmagasabb napi minimumhőmérséklet rekord született – írta jelentésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A korábbi rekord 16,4 fok volt, melyet Budapest Országút állomáson, 1966-ban mérték a szakemberek.

Forrás: OMSZ

Budapest Pestszentlőrinc és Budapest Újpest állomáson 26,9 fokig emelkedett a hőmérséklet, mely a fővárosban új legmagasabb napi maximumhőmérséklet rekord.

A korábbi rekord 26,4 fok volt, melyet Budapest belterület állomásunkon, 2014-ben mérték.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Forrás: OMSZ

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak.

Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel.

Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye.

Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

agrotrend.hu/ OMSZ

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés