Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Aktuális

Több időjárási rekord is megdőlt a pénteki csapadékos, szeles időben

 

A pénteki csapadékos, szeles időben megdőlt a napi legnagyobb csapadékösszeg rekordja, valamint a fővárosi és országos szélrekord – idézte az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentését.

Azt írták, pénteken az Északi-középhegységben jellemzően 20 milliméter feletti mennyiségű csapadék hullott, de a kékestetői meteorológiai állomáson 80,5 millimétert mértek, ezzel pedig megdőlt az erre a napra vonatkozó legnagyobb csapadékösszeg rekordja, letaszítva a trónról a korábbi csúcstartó Farkasgyepüt, ahol 1929-ben ugyanezen a napon 62 millimétert regisztráltak.

Forrás: OMSZ

Az átvonuló ciklont emellett több helyen viharos, helyenként erősen viharos széllökések kísérték, amelyek nyomán két új napi szélrekord is született.

Balatonszemesen óránkénti 121 kilométeres széllökést mértek, amely országos szinten megdöntötte az ugyanerre a napra vonatkozó, 2012-ben Kab-hegyen mért óránkénti 113 kilométeres sebességrekordot.

Forrás: OMSZ

Budapesten, a János-hegyen pedig 103 kilométer/órát rögzített a mérőműszer, így a fővárosban is megdőlt a napi legnagyobb széllökés rekordja.

Az előző budapesti csúcsérték 86 kilométer/óra volt, amelyet 2017. október 17-én szintén a János-hegyen mértek.

agrotrend.hu/ MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés