Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Aktuális

Hőmérsékleti rekordok születtek

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 2023 október 21-én Körösszakál állomásán 28,1 fokig emelkedett a hőmérséklet. Így új országos legmagasabb napi maximumhőmérsékleti rekord született – írta cikkében a szolgálat.

A korábbi rekord 28,0 fok volt, melyet Adony állomáson mértek még 2019-ben.

Szeged belterület állomáson 20,6 fokig csökkent a hőmérséklet, mely új országos legmagasabb napi miminumhőmérsékleti rekordot jelent – tették hozzá a szakemberek.

Forrás: OMSZ

A korábbi rekord 16,0 fok volt, melyet Balatonederics és Iklódbördőceállomásainkon, 2019-ben mértek.

Budapest Ferihegy állomásuon 16,2 fokig csökkent a hőmérséklet – így új fővárosi legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 15,0 fok volt, melyet Budapest belterület állomásunkon, 2019-ben mértek.

Forrás: OMSZ

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak.

Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye.

Forrás: OMSZ

Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

agrotrend.hu/ OMSZ

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés