Aktuális

Az óceán miatt melegszik a levegő Somogyban

Az elmúlt nyár nem volt annyira szélsőséges, mint a megelőzőek, viszont több volt a forró nap Somogyban.

A meleg napoknak az ősz beköszöntével sem lett vége. – 1901. óta ez lesz a legmelegebb ősz itt Somogyban. Tehát mindenképpen rekordot fogunk dönteni és nem is kevéssel, hanem durván két fokkal van melegebb, mint az elmúlt őszök voltak, mondta kérdésünkre Somfalvi-Tóth Katalin, a MATE Kaposvári Campus meteorológusa.

Hozzátette: a klímaváltozás azt vetíti előre, hogy a jövőben hosszabb lesz a nyár. Az évszakok már most is teljesen eltolódtak, emiatt akár novemberig is elhúzódhat a nyár. – Akár a szeptember, de még az október közepe is belecsúszhat a késő nyárba, erre láttunk is már példákat. Idén októberben is előfordult 30 Celsius közeli hőmérséklet, hívta fel a figyelmet.

A napokban erős széllel és sok csapadékkal érkezett időjárást a Ciaran ciklon okozta, amely Franciaországban emberéletet is követelt. Ez a ciklon az óceán felől érkezett, nyomában francia területen a szél erőssége elérte a 193 kilométert is. Hazánkba már kissé csillapodva érkezett.

A szokatlanul enyhe ősz és a forró nyár mögött az Atlanti-óceán felmelegedése áll. – Az óceán vize legalább két fokkal melegebb, mint amilyen ilyenkor szokott lenni. Ez pedig azt is jelenti, hogy enyhe télre van kilátás, hiszen egy ekkora víztömeg lehűlése nagyon lassú folyamat, mondta a kaposvári meteorológus. Vagyis a mostani ciklonokhoz hasonlókra, amelyek nyári zivatarra emlékeztetnek, télen is számítani kell ezután. Ahogyan arra is – figyelmeztetett Somfalvi-Tóth Katalin, – hogy egyre enyhébb lesz az időjárásunk. Igaz lehetnek hűvösebb évek és azt pontosan nem is lehet sokkal korábban megmondani pontosan milyen meleg, vagy hideg lesz, de a fehér karácsonytól úgy tűnik el kell búcsúzni.

Hallgassa meg, mit mondott a meteorológus a sonline.hu-nak adott interjújában az időjárásról!

agrotrend.hu / sonline.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés