Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Zajlanak a helyszíni ellenőrzések, fontos figyelmeztetés a KET területek elkülönítéséről

A 2023. évi kérelmek elemzése során a Magyar Államkincstár megállapította, hogy a kötelezettségek teljesítése során gyakran adódtak problémák az egyes pályázati felhívásokban elvárt helyszíni jelölések alkalmazásának hiánya miatt. Zajlanak a helyszíni ellenőrzések, így AKG/ÖKO-ban is figyeljünk kötelezettségeinkre!

Forrás: pixabay.com

Fontos tudni, hogy a

  • VP4-10.1.1. -21 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés
  • VP4-11.1-11.2 -18 Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása
  • VP4-11.1-11.2 -21 Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológia gazdálkodás fenntartása pályázatok

esetében elvárt, hogy az intézkedésbe bevont területek – lemért kötelezettségvállalással érintett területek (KET) – különüljenek el a szomszédos, AKG/ÖKO-ban nem támogatott területektől.

A MÁK ezen hiányosságokra hívja fel a figyelmet tájékoztatójában. Ismertetik, hogy az elkülönítés a következőképp történhet:

  • Az elválasztás megvalósultnak tekinthető, ha a KET nem mezőgazdasági művelésbe vont területtel határos (árok, mezővédő erdősáv, bokrok, erdő, épített környezet, út, vasút, felszíni víz stb.);
  • Szintén megvalósul az elválasztás, ha a KET olyan mezőgazdasági táblával határos, ahol más növényt termesztenek, mint a KET-en belül;
  • Akkor is megvalósul a KET határainak elkülönítése, ha a KET határán túl ugyanolyan növényt termesztenek, mint a KET-en belül, de a szomszédos területek növényi borítása eltérő fejlettségi állapotú (ideértve a kaszált – nem kaszált állapotot).

Ha a fentiek egyike sem teljesül, azaz a KET-en belül is és azon túl is ugyanolyan növényt termesztenek, amelynek a fejlettségi állapota sem különbözik, akkor az alábbiak szerint valósítható meg az elválasztás:

Szántóterületek esetén:

  • 60 cm vagy az alatti sortáv esetén, legalább 60 cm széles elválasztó sáv a határvonalon;
  • 60 cm feletti sortáv esetén, legalább az adott kultúra sortávolságának 30%-kal megnövelt szélességű elválasztó sáv a határvonalon.

Ültetvény- és gyepterületek esetén:

  • Az érintett határszakasz minden töréspontján elhelyezett természetes anyagú jelölő (pl. karó, T-ülőfa).

Amennyiben a KET-ek elkülönítése során a helyszíni ellenőrzés hiányosságot tár fel, akkor az ellenőr felszólítja a gazdálkodót a hiányos jelölőtárgyak kötelezettség pótlására, amelynek 15 napon belül eleget kell tenni. Ha a gazdálkodó pótolja a hiányzó elválasztó elemeket, akkor jellemzően csak a KET-re jutó támogatási összeg 5 %-os csökkentésére kerülhet sor. Ha a pótlás elmarad, úgy a KET területe az adott évben a támogatási eljárásban elutasításra kerül.

A Magyar Államkincstár teljes tájékoztatása ITT elolvasható.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés