Hírek
VinÓvár: központban a bor
Október 14-én immár a negyedik borünnepet tartják Mosonmagyaróváron. A rendezvény sajtótájékoztatójáról AVilla Pasarét épületében – ahol a VinÓvár borversenyének első fordulóját is megtartották – tudósított a kisalfold.hu.
Budapest-Mosonmagyaróvár
„A több mint 200 éves egyetemi campus egy csodálatos helyszín ahhoz hogy vendégül láthassuk 24 kiváló, számunkra kedves borászatot és közel ezer borkedvelőt. Mindez nem valósulhatott volna meg a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karának, a helyi önkormányzatnak és az Óvári Gazdászok Szövetségének aktív támogatása nélkül. Újdonság, hogy az idei VinÓváron öt hazai kisüzemi sörfőzde is bemutatkozik a nagyközönségnek az Agrármarketing Centrumnak köszönhetően és szigetközi ízkavalkád is várja a rendezvényre érkezőket: a régiós gasztronómia sajt-, hús-, és pékárukkal, valamint hungarikum párlatokkal képviselteti majd magát” – hangsúlyozta Vajas Péter főszervező.
„A VinÓvár a borkóstoláson túl arról is szól, hogy az egyetemi kar kicsit bemutatkozik a szélesebb közönség számára” – vette át a szót Hanczné Dr. Lakatos Erika innovációs dékánhelyettes, tanszékvezető egyetemi docens. „Sokan nem tudják, hogy az egyetemnek sajtüzeme és kisüzemi sörfőzdéje is működik Mosonmagyaróváron, az itt készült élelmiszeripari termékek mind megkóstolhatók lesznek a VinÓváron.”
Kísérő rendezvényként szakmai workshop-ot is tartanak, ahol a szőlészetben és kertészetben megvalósított precíziós gazdálkodás témáját járják körül, nyíltan beszélve a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás kihívásairól és lehetőségeiről. Dr. Vona Viktória az óvári precíziós szakmérnök képzés vezetője öt szakembert kért fel a témában történő eladásra, így az érdeklődők komplex információkkal gazdagodhatnak.
Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere kiemelte, hogy a városvezetés minden kezdeményezést támogat, amely a város hírnevét viszi országhatárokon innen és túl – így van ez a VinÓvár esetében is.
„A VinÓváron kulturált helyszínen, kulturált módon lehet a magyar borokkal ismerkedni és személyesen találkozni a borászokkal. Az idei rendezvénynek szakmai kísérő programja is lesz, jövőre várhatóan konferenciával is kibővül majd” – fűzte hozzá az alpolgármester.
Mosonmagyaróvár több komoly turisztikai attrakcióval várja a látogatókat, ilyenek a felújított óvári vár, a FUTURA interaktív természettudományos központ és a termálfürdő, amely Európa öt legjobb gyógyvizének egyike. A város ivóvize is híres, a Szigetközi Friss Víz képviselte Magyarországot a Bocuse D’Or lyoni döntőjében.
A VinÓvár alkalmából minden évben kiválasztják Mosonmagyaróvár Város és a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának fehér- és vörösborait, amelyek egy évig viselhetik a megtisztelő címet.
„A bor fontos és számít, ezt éreztetnünk kell a borok készítőivel, többek között ilyen események megszervezésével. Azért örülök a VinÓvár létrejöttének, mert nagyon-nagyon sok fiatalt szólít meg” – vélekedett dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, aki a szakmai zsűri vezetőjeként beszámolt a kétlépcsős borverseny első fordulójáról. Az idei évben a borászatok 44 bort neveztek, a végeredményről a társadalmi zsűri dönt, az eredményhirdetés a pedig IV. VinÓvár ünnepélyes megnyitóján lesz.
A „Precíziós gazdálkodás a szőlészetben és kertészetben” workshop előadói: Balassa György, fejlesztési vezető, AGRON Analytics Kft., Cseri Norbert, ügyvezető-főborász, Cseri Pincészet, dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, dr. Mikóczy Nárcisz szőlőtermelő és dr. Pecze Zsuzsanna, fejlesztési ágazatvezető, IKR Agrár Kft.
További információk: vinovar.hu
agrotrend.hu / Kisalföld – Mészely Réka