Hírek

Vinkó József: az ünnepi menüt még tartják a magyarok, de a karácsonyi hagyományok kopnak

A december 24-i klasszikus ünnepi menüsorról, valamint az eltűnő karácsonyi hagyományokról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője.

A magyarok kétségtelenül nagyon komolyan tartják a karácsonyi menüsor hagyományát. A hal azért játszik központi szerepet, mert böjtös étel volt, ide-oda “csúszkálhatott” – mondta a tradicionális magyar karácsonyi vacsora kapcsán Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában. Egy halászlé vagy rántott pontypatkó elfogyasztása nem jelentette a böjt megtörését. Ugyanezt a szerepet töltötték be az olyan savanyú levesek, mint a szilvaleves vagy a borleves, amelyek mindenképpen húsmentesek.

Ezt követően, nagykarácsonykor, december 25-én szokott következni a töltött káposzta, illetve a húsleves, bár mostanában egyre több háztartásban hamarabb sorra kerülnek ezek a fogások is – tette hozzá a főszerkesztő.

Az ő olvasatában a szenteste menüje borleves vagy halászlé, rántott hal vagy valamilyen halétel, lezárásképp pedig mindenképpen diós patkó vagy mákos guba.

Vinkó József elmondta, a mák és a dió fontos elemei a hagyományos karácsonynak. A diót régen bearanyozták, beezüstözték és a karácsonyfára akasztották. A csonthéjas amellett, hogy tápláló és egészséges, zártságából adódóan nagyon sokáig eltartható, így fontos élelmiszer volt.

A halfogyasztás, valamint a mák vagy a lencse kapcsán elmagyarázta, ezeknek az ételeknek szimbolikus jelentősége volt: amiből sok van, mint például a hal pikkelyei, az apró mákszemek vagy a sok lencse, az a gazdagságot, jólétet jelképezi. Emellett a hal a kereszténység egyik fontos szimbóluma is.

A karácsonyi készülődés és az ünnephez kapcsolódó hagyományok egy része lassan feledésbe merül – ennek okairól is beszélt a Magyar Konyha főszerkesztője. A karácsonyi ünnepek sorrendje, az egymást követő napok jelképes tartalma egyfajta rendet, világképet tükrözött, harmóniát és biztonságot adott az embereknek. Megjegyezte, ehhez képest a modern ember egy kaotikus világban él, ezt mindenki érzékeli. Pedig, mint mondta, az adventi időszak ünnepei egy évszázadok alatt kifejlődött rendet alkottak.

Példaként hozta fel, hogy november 30-án, Szent András napjával kezdődött régen a téli ünnepkör, az Alföldön ekkor kezdődtek a disznóvágások, ez szolgáltatta a karácsonyi ételekhez és az újévi ünnepléshez szükséges húst, elég csak a kocsonyára és a töltött káposztára gondolni.

Szent András napja azonban nem csupán a disznóvágási időszak kezdetét jelentette, hanem adventváró nap is volt, mivel a legközelebb eső vasárnap volt advent első vasárnapja – fűzte hozzá Vinkó József.

Érdekességként említette, hogy több hagyomány is kapcsolódott ehhez a naphoz. Például ekkor jósoltak először a következő évre a házassággal, férjhezmenetellel kapcsolatban is ólomöntéssel, vagy pedig gombócfőzéssel. A lányok, ahogy 12 hónap van az évben, úgy 12 gombócot főztek ki, melyek közül 11-be egy-egy lehetséges férjjelölt nevével ellátott cetlit gyúrtak, egyet pedig üresen hagytak. Amelyik gombóc először feljött a felszínre, a jóslat szerint az abban szereplő lesz a férj. Ha pedig az üres került elő először, akkor nem is számoltak a következő évre házassággal, és azt nem is erőltették – mesélte a gasztronómiai magazin főszerkesztője.

agrotrend.hu / Infostart/InfoRádió – Kocsonya Zoltán

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nyakas Farm
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés