Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Hírek

Vetőmagok minőségének jelentősége a termésbiztonságban

Az ültetési szezonra való tekintettel a hatóság vetőmagmintákat ellenőrzött az elmúlt időszakban. Az akcióról dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy az illetékes vármegyei kormányhivatalok szakemberei tisztaság és csírázóképesség vizsgálata céljából vettek mintát összesen 78 darab kistasakos zöldségvetőmagból. A szakértők a mintákat különböző áruházláncokból, gazdaboltokból és kiszerelőktől szerezték be az ország egész területéről.

Négy fajból (csemegekukorica, retek, saláta és uborka) fajonként mintegy 20-20 terméket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. A vizsgálatok eredményei alapján a kistasakos vetőmagok tisztasága minden esetben megfelelőnek bizonyult. A csírázóképesség tekintetében a minták 93,6%-a megfelelt a szabványokban előírt követelményeknek. Az előírásoknak mindössze 5 tétel nem felelt meg. Ezen tételek kapcsán a vásárlók védelmének érdekében a hatóság megtette a szükséges intézkedéseket ‒ fejtette ki dr. Nobilis Márton.

Forrás: pixabay.com

A megfelelő termés elérésének első lépéseként a kistasakos vetőmagok vásárlásakor minden esetben célszerű ellenőrizni a csomagoláson szereplő lejárati dátumot és az azonosító számot. Emellett érdemes figyelembe venni a tasakokon (általában) feltüntetett, a forgalmazó által ajánlott termesztéstechnológiát is. A hibrid vetőmagok esetében nem javasolt a magfogás és az újravetés, hanem évről évre új tételek vásárlása ajánlott, a megfelelő termésbiztonság érdekében ‒ foglalta össze a fogyasztók számára hasznos javaslatokat dr. Nobilis Márton.

agrotrend.hu / Magyarország Kormánya

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés