Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Újabb turisztikai fejlesztésekkel gazdagodnak a magyar erdők

A természetközeli turizmus szolgáltatásai és infrastruktúrája az elmúlt tíz évben hatalmasat fejlődött hazánkban és ebben döntő részt vállaltak az állami erdészeti társaságok – hangzott el Gyöngyöspatán, az Egererdő Zrt. Hidegkúti kulcsosházának ünnepélyes átadóján, csütörtökön.

Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium főosztályvezetője elmondta, Magyarországon az erdőben megtett erdei túrák, séták számát évente mintegy 40-50 millióra becsülik. Az erdő a társadalmi jólét egyik nélkülözhetetlen eleme, mely nemzetgazdasági szinten is jelentős értéket képvisel.  Magyarországon az erdők turisztikai és közjóléti szerepét három további tényező is erősíti: A magyar erdőtörvény az erdő látogatását mindenki számára ingyenesen biztosítja. Másrészt a Bejárható Magyarország Program 2013-as indulása óta jelentős állami források és a kormányzat stratégiai munkája erősítette a természetközeli turizmust. Harmadrészt a közjóléti célú erdei infrastruktúra fenntartását és fejlesztését jelentős részben az állami tulajdonú erdészeti társaságok gazdálkodása finanszírozza, így a működtetés nem terheli a költségvetést.

Fotó: Vermes Tibor

A megnyitón elhangzott, ez a gazdasági modell biztosítja azt, hogy évente 40-50 millió alkalommal látogathassunk az erdőbe. 2010 és 2023 között a kormány 42 milliárd forintnyi turisztikai fejlesztést támogatott az állami erdészeti társaságok területén. Maga a cégcsoport pedig saját forrásból csaknem 53 milliárd forintot költött közjóléti-turisztikai feladatai ellátására.

Az állami erdészeti társaságokat irányító Agrárminisztérium elkötelezettsége töretlen az erdei turisztika fejlesztése mellett. Ezért a szaktárca a jövőben is szorosan együtt dolgozik mindazokkal a partnerekkel – kiemelten az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkársággal –, akik elkötelezettek a fenntartható erdei turizmus fejlesztésében – hangzott el a rendezvényen.

agrorend.hu / AM Sajtóiroda

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés