Hírek

Túl vagyunk a hazai diószüret felén

Csalódást keltően alacsonyan alakultak a terméshozamok. A várttól – akár jelentősen – elmarad az idei hazai diótermés – és az ára is.

A betakarítási szezon november közepén zárul, pontosabb értékelés akkorra várható. Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a tavalyi, súlyosan aszályos évhez képest idén jobb szezonra számítottak, hiszen bőven esett csapadék, és a tavaszi fagyok sem okoztak károkat a diósokban, illetve a szemek mérete is megfelelő.

Forrás: pxhere.com

Kártevők a kiskertekben

Csakhogy a baktériumos betegségeknek a sok csapadék kedvezett. A megfelelő gépesítettséggel bíró, nagyobb gazdaságokban ezt a kórokozónyomást ki tudták védeni, a kisüzemekben, kiskertekben viszont általában más a helyzet, ez igaz Csongrád-Csanád vármegye kiskertjeire is; a vármegyében összesen 150-170 hektáron termesztettek diót.

Hazánkban a dióburok-fúrólégy most már minden évben megjelenik, de a nagyüzemekben okozott kárnál sokkal veszélyesebb kártételt okoz a kiskertekben, ahol nem tudnak megfelelően védekezni ellene. Egy diófa gyakran 6-10 méter magas, háti permetezővel, egyéb házi praktikákkal a hobbikertész nem boldogul.

Forrás: pxhere.com

A szomszéd is kell hozzá

– A dióburok-fúrólégy invazív faj, Amerikából került hozzánk Svájcon keresztül: nagyon hasonlóak nálunk a klimatikus viszonyok ahhoz, amit a tengerentúl megszokott, de itt nincs természetes ellensége, viszont a hazai 9 ezer hektárt meghaladó dióültetvény terített asztal a számára – fogalmazott az elnök. Ha a nagyüzemekből fegyelmezett védekezéssel ki is verhető, a kiskertekben található diófákon megmarad, és onnan vissza-visszatér. A betakarítási időszak kezdetéig legalább tíznaponta-kéthetente védekezni kellene a kártevő ellen, ami legalább 4-6 permetezést jelentene. Ez kiskertben megoldhatatlan, ráadásul az összes szomszédnak is így kellene tennie, különben jövőre minden kezdődik elölről.

Létezik pár olyan új növényvédelmi megoldás, amelyek csak a zöld burokban táplálkozó lárvákat pusztítják, de a dióbélbe már nem kerülnek bele – egyelőre azonban a cseresznyelégyhez hasonlóan döntően kontaktszerekkel védekezhetünk ellene a kiskertekben.

Forrás: pxhere.com

Olcsóbb az ukrán

A szakma nem számol jelentős áremelkedéssel a száraz, héjas dió, illetve a dióbél tekintetében, miközben költségeik jelentősen nőttek. A dióbél nagybani ára az importnál 2800–3500 Ft/kg, hazai I. osztályú terméknél 4000–4400 Ft/kg, ami most jellemzően a fogyasztói piacokon 4000–5200 Ft/kg közötti árat jelent. Az ukrán és a moldáv dió minden évben megtalálja az utat a magyar piacra. Főleg az ukrán ömlesztett dió minősége kétes, és pár száz forinttal olcsóbb is, mint a hazai. Nem ritka, hogy magyar dióként kerül forgalomba.

Forrás: pxhere.com

Elszabadult költségek

A dió termelői árai folyamatosan zuhannak. 2016–2021-ben 400–500 Ft/kg körül alakult a nyers, héjas dió nettó termelői ára, tavaly 350–400 Ft/kg, idén pedig inkább a 300 Ft/kg körül, vagy alatta libeg. Ugyanez igaz a szárított, osztályozott, zsákolt héjas dióra: 2016–2021 között 3,0 €/kg körül mozgott a 32+ méretkategóriájú dió átlagára, idén 2,0–2,5 €/kg közé várható.

Az árcsökkenés azért is hozza nehéz helyzetbe a termelőket, mert az elmúlt két évben mintegy 50 százalékkal nőttek a termelési költségek. Az árzuhanás oka alapvetően a beáramló olcsó import (kaliforniai, chilei, ausztrál héjas dió, ukrán, moldáv és román dióbél), ami nyomottan tartja az európai árakat. Mindezek miatt a termelés hatékonyságának jelentős növelése nélkül (vagyis elérni a jelenlegi 1–2 t/ha-ról a 3–4 t/ha-os terméshozamot) versenyképtelen lesz a hazai diótermelés.

agrotrend.hu / bama.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés