Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok felmérése az Európai Unióban

Az Európai Unió hosszú éveken át vizsgálta a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat (Unfair Trading Practices, UTPs) az ellátási láncban. Az elvégzett kutatások és felmérések megerősítették, hogy az élelmiszer-ellátási lánc fokozottan ki van téve a tisztességes kereskedelmi magatartástól eltérő gyakorlatok alkalmazásának. 

Forrás: pixabay.com

A Tanács és az Európai Parlament megállapodását követően 2019. április 10-én elfogadásra került a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási láncban a vállalkozások közötti kapcsolatokban előforduló tisztességtelen piaci gyakorlatokról szóló irányelv (2019/633 EU irányelv). Az irányelvnek a tagállami szabályozásba átültetett változata hatásának és hatékonyságának felmérése érdekében a Bizottság előírta a tagállamok részére az évenkénti felmérést. Magyarország sikerrel vett részt a 2021-es és a 2022-es és 2023-as felmérésben, a 2022-es felmérés eredményeinek feldolgozása alapján Magyarországról érkezett a legtöbb adat.

2024. őszén kerül sor az 5. éves felmérésre, amelynek kitöltési határideje 2024. december 17.A tisztességtelen piaci gyakorlatokról (UTPs) szóló negyedik felmérés kérdőíve az alábbi linken érhető el, kitöltése körülbelül 15 percet vesz igénybe (a magyar nyelvű változat a képernyő felső kék sávjának jobb sarkában választható ki.): EUSurvey – Survey (europa.eu)

A felmérés befejezése után az anonimizált eredmények a következő oldalon kerülnek közzétételre:  European Commission data portal of agro-economic modelling (DataM)

Az előző, 2024. évi tavaszi felmérés eredményeiről az előző (júniusi) Élelmiszeripari Magazinban olvashatnak.

Kérjük Tagjainkat, hogy töltsék ki a kérdőívet és jelezzék a tapasztalt tisztességtelen magatartást.  

agrotrend.hu / NAK / Turóczi Fanni

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés