Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Termelői szerveződések jó gyakorlatai Magyarországon és Európában

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a FruitVeB és más szakmai partnerek közreműködésével – a zöldség-gyümölcs ágazatban működő termelői szervezetekkel kapcsolatos konferenciát rendez. A program elsődleges célja a magyarországi és nemzetközi pozitív minták, jó gyakorlatok bemutatása a hazai termelők és termelői szervezetek számára, illetve a termelői szerveződések jövőjével kapcsolatos szakmai párbeszéd.

Forrás: pixabay.com

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett konferencia október 17-én lesz, Kecskeméten, melyet másnap szentesi üzemlátogatás követ. Az esemény a „Termelői szervezetek a zöldség és gyümölcs ágazatban – Európai és hazai jó gyakorlatok” címet viseli,
a konferencia szakmai partnere a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB).

A konferencián Balázs Viktor, a NAK környezeti fenntarthatóságért és innovációért felelős országos alelnöke és Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke mond köszöntőt, majd Bittsánszky Márton, az Agrárminisztérium főosztályvezetője a magyarországi termelői együttműködésekről tart előadást. Ezt követően Apáti Ferenc a szervezettség ágazatban való szerepéről beszél, Kozak Anita, a NAK vezető kertészeti szakértője a hazai termelői szövetkezetek működéséről és helyzetéről tart előadást.

Az EU-ban működő zöldség-gyümölcs termelői szerveződésekről, illetve érdekképviseletükről Elli Tsiforou, a Copa-Cogeca főtitkára online bekapcsolódva ad számot. Claire Martin, a La Coopération Agricole európai képviseletvezetője a francia, Agnieszka Maliszewska, a Copa-Cogeca alelnöke a lengyel termelői együttműködésekről beszél majd. A tervek szerint spanyol termelői szerveződések helyzetével is megismerkedhetnek az érdeklődők, emellett több hazai meghatározó szerveződés is beszámol a tapasztalatairól. Köztük Nagypéter Sándor, a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) elnök-ügyvezetője, Nemes-Nagyné Vas Andrea, a TriVega Kft. ügyvezetője és Tömösváry Máté, a BALATON-KER-TÉSZ Szövetkezet elnöke.

A csütörtöki programot kerekasztal-beszélgetés zárja, majd pénteken a résztvevők a DélKerTÉSZ szentesi központját, üzemét látogatják meg.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amire október 14-ig van lehetőség.

További részletek, program: https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/107778-termeloi-szervezetek-a-zoldseg-gyumolcs-agazatban-konferencia-2024-oktober-17-18

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés