Hírek

Támogatások és feldolgozási lehetőségek segítik a homoktövis terjedését

Szeptemberben megjelentek az ültetvénytelepítési pályázatok, amelyben szerepel az a homoktövis is, amelynek szinte minden része felhasználható, így nem keletkezik belőle semmilyen felesleg. A bizonyítottan immunerősítő növényre ötven százalékos támogatási aránnyal lehet támogatást igényelni, ami remek lehetőséget jelentazoknak, akik már korábban is hallottak a homoktövisről. Ha sikerül hozzá felépíteni a beszállítói hátteret és értékesítési vonalat, akkor olyan termesztési kultúra alakulhat ki a következő években, amiért érdemes ebbe a növénybe befektetni.

Forrás: pixabay.com

Vannak kimondottan homoktövis feldolgozó üzemek is, bár a számuk még elenyésző. Az egyik ilyennek a tulajdonosa Karádi Péter, aki valóban egyedülálló feldolgozó üzemmel rendelkezik, ami nemrégiben kezdte meg a működését. Mint mondja, a homoktövis különlegessége, hogy egyszerre víz és olaj bázisú, ez utóbbit leszeparálják, mert a homoktövis olaj rendkívül értékes és létrejön a homoktövislé is, a kipréselt héjat pedig megszárítják, vagy nedves törkölyként értékesítik, míg a mag és a levél is kitűnő alapanyag. A homoktövis szárításakor víz is jelentkezik, amit szintén lehet lepárolni és felhasználható kozmetikumokban, hiszen az is tartalmaz értékes olajat.

Kissé savanyú a kipréselt gyümölcs leve, de különböző gyümölcslevekkel kombinálva már jobb az íze. A hőkezeléssel kell jól bánni, a teába kihűlt állapotban tegyük bele, mert forrón jelentős vitaminveszteséget okoz.Magyarország alkalmas a növény termesztésére. Őshonos növény, amit annak idején vízpartok környékén termesztettek, valamint kétlaki növény is, tehát beporzó. Három-négy év után kezd el teremni, kedveli a homokos talajt, de más talajokon is életképes. Már kiskerti körülmények között is termesztik a homoktövist, a betakarítása körülményes, ezért egyenként szedegetve időigényes, emiatt az ágat levágják, lefagyasszák és lerázzák róla a bogyót. A fagy nem okoz problémát a beltartalmi értékének.

Idén a többi gyümölcshöz hasonlóan a homoktövis is előbb beérett, a bogyók nagy része megégett, viszont ahol sűrű volt a lombozat, az megvédte a káros sugaraktól. A szeptemberi csapadékos idő után jó minőséget sikerült leszedni. Általában a nagy ágakat derékmagasságig vágják le, majd 30-40 centiméteres hosszúságra felaprítják és a további feldolgozás már a hűtőházban történik. Nagyüzemi rendszerben a fagyasztás után egy tisztítógépen halad keresztül a homoktövis, a legvégén különböző rostákon és végül kézileg megtisztítják és gurulósra fagyasztva tárolják.

Több termelő is azt mondta, hogy a légköri aszály jelentős volt, de a talajban maradt elég nedvesség. De amit egyre többen felismernek. hogy nincs olyan része a homoktövisnek, amit ne lehetne felhasználni. Ma már nagyobb tételben is el lehet adni, vagy akár piacon, webshopon keresztül is. Egyre többen ismerik fel a tudatos vásárlók a homoktövis jelentőségét, a termelőknek pedig a pályázatok segíthetnek a fejlődésben.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu
Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés