Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Tamarinok érkeznek a Debreceni Állatkertbe

Újabb különleges lakók érkezéséről és új tenyészcsapat létesítéséről adott hírt szerdán a Zoo Debrecen, miután az állatkert két fiatal nőstény aranykezű tamarint fogadott a franciaországi La Vallée des Singes-ból.

Forrás: needpix.com

A jövevények már birtokba vették a Park hímjével közös bemutatójukat a Trópusi házban, ahol a látogatók is megcsodálhatják őket. A remények szerint a faj a közeljövőben ismét sikeresen szaporodhat majd a Nagyerdő fái alatt.

A tamarin kihalással fenyegetett faj

A karmosmajmok alcsaládjába tartozó aranykezű tamarinok (Saguinus midas) Dél-Amerika északi erdőségeiben őshonosak. 4-15 fős csoportokban élnek, melyeken belül a domináns nőstény joga a hímekkel való párosodás. Sötétbarna vagy fekete testszőrzetüktől jól elüt narancssárga-arany kezük és lábfejük, amelyről nemcsak magyar elnevezésüket, hanem tudományos nevüket is kapták; ez utóbbi az ókori görög mitológiából ismert Midász királyra utal, aki érintésével mindent arannyá változtatott. Az élőhelyét veszélyeztető erdőirtások miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

agrotrend.hu / haon.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés