Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Természet

Számos térség életképtelenné válhat a talajvíz melegedése miatt a következő évszázad elejére

Német kutatók számításai szerint a következő évszázad elejére 588 millió ember élhet majd olyan helyen, ahol a talajvíz túlságosan meleg lesz ahhoz, hogy az iható legyen.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy majd a hűtőszekrény megoldja a kérdést: a probléma nem a fogyasztási hőmérséklettel van. A felszín alatti vizek, rendkívül fontosak az ember, és úgy általában a földi élet szempontjából. A Karlsruhei Műszaki Egyetem (KIT) kutatói új tanulmányukban viszont azt írják, hogy a talajvíz hőmérséklete átlagosan akár 3,5 Celsius-fokkal is emelkedhet.

Forrás: pixabay.com

Ez jóval meghaladja a meghatározott küszöbértékeket. A víz ilyen fokú melegedése hatással van a talajban végbemenő biokémiai folyamatokra, melyek pedig visszahatnak a víz minőségére. Ennek hatására megemelkedhet olyan, az emberi egészségre káros anyagok koncentrációja, mint az arzén vagy a mangán. Ráadásul számos kórokozó számára alakulhatnak ki ideális feltételek, így megjelenhetnek például a vízmelegítő rendszerekből is ismert legionella baktériumok.

Ezek mellett a talajvíz melegedése negatív hatást gyakorolhat a talaj biológiai sokféleségre, valamint a szén- és tápanyagciklusokra, a vizet pedig már alig lehet majd öntözésre használni.

A KIT kutatói különböző klíma-forgatókönyveket vettek alapul, hogy modellezzék a következő 75 év várható változásait. Az eredmények szerint a legvalószínűbb, hogy 2,1 és 3,5 Celsius-fok közötti hőmérséklet emelkedéssel lehet majd számolni a talajvíz esetében. Susanne Benz, a KIT tudósa szerint a legnagyobb emelkedés ott várható, ahol a legnagyobb a légköri felmelegedés, illetve a talajvíz sekélyen található.

Jelenleg 30 millió ember él olyan helyen, ahol már emelkedett a talajvíz hőmérséklete. Számukra már most is csak akkor fogyasztható a víz, ha előtte felforralják (persze ez az ásványi anyagokat nem szűri ki). 2100-ra az érintettek száma 59–588 millió között lehet, függően attól, hogy milyen eredményeket érünk el a klímaváltozás kezelésében.

agrotrend.hu / Greendex

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés