Hírek

SUSTAINABLE LIVESTOCK INTERGROUP – Milyen táplálkozási értéket képviselnek az állati eredetű élelmiszerek?

A Fenntartható Állattenyésztéssel foglalkozó Frakcióközi Munkacsoport 2025. szeptember 11-én Strasbourgban „Mit jelente egy jelentősen kevesebb állati eredetű fehérjét tartalmazó étrend?” címmel szakmai fórumot tartott, melynek keretében az állattenyésztés-, az élelmiszer- és a táplálkozástudomány, valamint a globális egészségügy és klinikai kutatás területén tevékenykedő szakértők osztották meg gondolatébresztő véleményeiket az állati eredetű élelmiszerek táplálkozásban betöltött szerepéről és jelenőségéről. A szakmai fórumon Flaminia Ortenzi, a Global Alliance for Improved Nutrition vezető kutatási munkatársa által „How nutritionally valuable are animal-source foods?” címmel megtartott előadás anyagából a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy magyar nyelvű, informatív kiadványt készített.

A különböző országok számos parlamenti képviselőjének és a főbb politikai csoportoknak a támogatásával létrehozott Fenntartható Állattenyésztéssel foglalkozó Frakcióközi Munkacsoport (Sustainable Livestock Intergroup – SLI) célja, hogy elősegítse az állattenyésztési rendszerek környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból fenntarthatóbbá tételét biztosító megoldások feltárását. A Munkacsoport kiemelt törekvése továbbá, hogy a fenntarthatóság mellett az élelmezésbiztonság, az állatjólét és a vidéki közösségek életképessége is biztosított legyen. A szakmai közösség létrehozásakor nem titkolt cél volt, hogy a szervezet központi szerepet játsszon a politikai döntéshozók, valamint a mezőgazdasági termelők és szakemberek egy platformra hozásában, annak érdekében, hogy a gyakorlatban oly gyakran tapasztalt nézőpontbeli „szakadékok” áthidalhatókká váljanak. Annak érdekében, hogy az állattenyésztési ágazatban tevékenykedő gazdák és a vidéki közösségek hangosabban hallathassák a hangukat és ezáltal nagyobb súllyal vehessenek részt a brüsszeli politikai vitákban a Munkacsoport 2025. szeptember 11-én Strasbourgban „Mit jelentene egy jelentősen kevesebb állati eredetű fehérjét tartalmazó étrend?” címmel szakmai fórumot tartott, melynek keretében Flaminia Ortenzi, a Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) vezető kutatási munkatársa által „How nutritionally valuable are animal-source foods?” címmel megtartott előadás anyagából a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy magyar nyelvű, informatív kiadványt készített.

Forrás: nak.hu

A kiadványban többek között az alábbiakról tudhatnak meg hasznos információkat:

– A világ népességének mekkora része nem fogyaszt elegendő mennyiséget több létfontosságú mikrotápanyagból?

– Világszerte az 5 év alatti gyermekek és a reproduktív korú nők mekkora hányada szenved hiányt legalább egy létfontosságú mikrotápanyagban?

– A mikrotápanyag-hiányban szenvedő 5 év alatti gyermekek és reproduktív korú nők hány %-a él a Szubszaharai Afrikában, Dél-Ázsiában, valamint Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben?

– Hány ember szenved krónikusan elégtelen fehérjebeviteltől vagy fehérje-energia alultápláltságban?

– Az otthonukhoz kötött időskorúak hány %-a fogyaszt kevesebb fehérjét és/vagy visz be kevesebb esszenciális aminosavat a napi ajánlott beviteli értéknél?

– Kihívást jelenthet-e számos létfontosságú tápanyag – amelyek nagyobb mennyiségben és biológiailag jobban hozzáférhető és hasznosuló formában találhatóak meg az állati eredetű élelmiszerekben – megfelelő mennyiségben történő bevitele alapvetően növényi alapú étrend mellett?

– Vajon minden létfontosságú tápanyag és egészségre jótékony hatással bíró vegyület megtalálható-e a növényi eredetű élelmiszerekben is, vagy csak és kizárólag az állati eredetű élelmiszerekben?

A szakmai fórumon elhangzott előadások anyagait az alábbi linken keresztül tölthetik le:

Presentations

Javasoljuk, hogy olvassák el a szakmai fórumhoz kapcsolódó korábbi, „SLI konferencia – Mit jelentene egy jelentősen kevesebb állati eredetű fehérjét tartalmazó étrend?” című cikkünket is, melyet itt érhetnek el.

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés