Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Sok népszerű gyógynövényt tiltólistára tett az EU

Az uniós országok élelmiszerbiztonsági ügynökségei javasolják 13 hatóanyag jogi szabályozását az Európai Bizottságnak.

Két hónapja jelent meg az EU-tagállamok szakértőinek ajánlása bizonyos anyagok alkalmazásának korlátozásáról étrend-kiegészítőkben. A javaslat 13 összetevő – a kumarin (növényi készítményekben), a kurkumin (kurkumakészítményekben), a közönséges orbáncfű, a teafa esszenciális olaj (Melaleuca illóolaj), a melatonin, a piperin, a p-szinefrin (citruskészítményekben), a triptofán, a poloskavész, a maca, az indiai szent bazsalikom, a királydinnye és az ashwagandha – alkalmazását korlátozná vagy tiltaná. Az ajánlás nem jelent automatikusan betiltást: csak annyit, az egyes országok élelmiszerbiztonsági ügynökségei javasolják ennek a 13 anyagnak a jogi szabályozását az Európai Bizottságnak. Ha az EU meg is fogadja a javaslatokat, akkor sem azonnali betiltásra kell gondolni, hanem korlátozásra, szigorúbb szabályozás bevezetésére – írja a Pénzcentrum.

Forrás: pixabay.com

Az új ajánlás nagy előrelépés lehet azoknak az étrend-kiegészítőknek a visszaszorításában, melyek veszélyt jelenthetnek az egészségre, ugyanakkor a szakmabelieket nem érhette váratlanul egyik említett anyag felbukkanása sem a listában. A javaslatban szereplő, 117 közül kiválasztott 13 anyag közül több már így is “feketelistán” volt. A szakértők, gyógyszerészek, orvosok régóta figyelmeztetnek sok anyag alkalmazásának veszélyeiről. A teafaolaj például hiába hatásos sok esetben külsőleg, a fogyasztása attól még nem javasolt élelmiszerben vagy étrend-kiegészítőben sem, akárcsak az aloe vera esetében.

Régóta figyelmeztetnek a gyógyszerészek arra is, hogy a kurkumatartalmú szerek például megváltoztathatják egyes gyógyszerek hatását. Ha a beteg erről nem tud, veszélyt jelenthetnek az egészségére az ilyen étrend-kiegészítők.

Magyarországon az étrend-kiegészítőket forgalombahozatal előtt nem vizsgálja be a gyógyszerhatóság, a forgalmazóknak viszont bejelentési kötelezettségük van. Az NNGYK (korábban pedig az OGYÉI) 2004 óta vezet listát a bejelentett értrendkiegészítőkről, az eltiltott készítményekről szintén vezet listát a gyógyszerhatóság.

A kérdéses 13 anyag közül egyértelműen a kurkuma/kurkumin szerepel a legtöbbször a bejelentett termékek megnevezésében, a 28 879 készítmény közül 430 esetében. A második leggyakrabban előforduló összetevő a maca közel 150 készítményben és az ashwagandha közel 120 készítményben.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés