Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Soha nem látott volumenű természetvédelmi beruházások valósultak meg hazánkban

Hazánkban 2010 óta eddig soha nem látott volumenben valósultak meg természetvédelmi beruházások, hiszen a hazai 10 nemzeti park 465 fejlesztést hajtott végre 90 milliárd forint összértékben, amellyel több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a „Kiemelt jelentősegű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér vármegyében” című KEHOP projekt zárórendezvényén, csütörtökön, Dinnyésen.

 Az államtitkár beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében 2014-2023-ig mintegy 40 milliárd forint nagyságrendben, több mint 100 ezer hektáros területen dolgoztak a nemzeti parkok munkatársai. Ezen projektmegvalósítás kétharmada klasszikus élőhely rekonstrukciós tevékenység volt, amelynek kétharmada – a ma záruló projekttel együtt – a vizes élőhelyekre fókuszált.

Rácz András, Dinnyés, KEHOP záró, DINPI, NP, Nemzeti Park – Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Rácz András arról beszélt, hogy Magyarország teljes területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent, amely nemzeti örökséggel a környező országok nem rendelkeznek. Ezek a területek emberi tevékenységnek köszönhetően feldarabolódtak, a jó természetvédelmi állapot megőrzése pedig a nemzeti parkok folyamatos beavatkozását, munkáját igényli. A természetvédelem sajátos terület, hiszen az állami erőfeszítés; a jogszabályalkotás, illetve a nemzeti parkok több mint 1300 kollégájának a terepmunkája rendkívül fontos, de a helyben élők támogatása nélkül nem érne célt – méltatta az összefogást az államtitkár.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a KEHOP keretében 8 projektben vett részt, így csaknem 2,4 milliárd forint nagyságrenddel, 2800 hektáron történtek a természeti állapot javítását célzó beruházások. Ugyanezen célból a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében 7 projektben, 2,8 milliárd keretösszeggel, 2400 hektáros területen hajtottak végre fejlesztéseket a nemzeti parkok – emelte ki Rácz András, majd hozzátette: a jelenleg záruló 530 millió forint nagyságrendű projekt többek között a Velencei-tavi Madárrezervátumot, a Dinnyési Fertőt és a Sárrét Tájvédelmi Körzetet is érintette.

agrotrend.hu / AM

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'koikaam_mlb_menu' not found or invalid function name in /home/agrotre/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'koikaam_mlb_menu' not found or invalid function name in /home/agrotre/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324