Hírek

Rétihéják pásztázzák a tájat

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság makói tájegységében októberben egyszerre láthatunk barna, hamvas, fakó és kékes rétihéjákat is – hívta fel a figyelmet a nemzeti park honlapja.

Térségünkben a fenti négy rétihéja-faj fordul elő. A barna rétihéják költenek is, a hamvas és a fakó rétihéják a tavaszi és az őszi vonuláskor állomásoznak itt néhány hétig, a kékes rétihéják pedig csak telelni járnak hozzánk.

Általában a tavaszi és az őszi vonulás ideje az, amikor egyszerre mind a négy faj egyedeit megfigyelhetjük. Szeptember végén, október elején az itt költő barna rétihéják még nem kelnek útra a déli tájak felé, a hamvas rétihéják viszont már nyár végén megjönnek. Idén a nemzeti park makói tájegységében október 10-én is szép számban láttak a szakemberek hamvas rétihéjákat; nem mentek tovább, ami valószínűleg a táplálékbőségnek és a meleg időjárásnak köszönhető. Az első kékes rétihéják szeptember végén érkeztek. A legritkábban előforduló, és ezért a térségben a legnehezebben megfigyelhető rétihéja-faj pedig a fakó rétihéja.

Mind a négy faj egyedei hasonló módon vadásznak: viszonylag alacsony magasságban, imbolygó repüléssel pásztázzák a tájat, és ha meglátnak egy potenciális zsákmányt, akkor hirtelen fordulattal lecsapnak rá.

agrotrend.hu / delmagyar.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés