Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Rekordot döntöttek a petkalózok: 17,5 tonna hulladéktól tisztították meg a Bodrog és a Tisza árterét

Az eddigi legszennyezettebb útvonalon zajló verseny rekord eredményt hozott: 17,5 tonna hulladéktól sikerült mentesítenie az árteret a résztvevő közel 350 petkalóznak. Ráadásul ezúttal nem is egy, hanem két folyó, a Bodrog és a Tisza megtisztításán dolgoztak.

A csapatok összesen 4176 zsák hulladékot gyűjtöttek össze az V. Bodrogi – XII. Tiszai PET Kupán, ami abszolút rekord a PET Kupa-versenyek történetében – írják az esemény szervezői a közleményükben.

Az idei összevont Bodrod–Tisza folyótisztító akcióban 13 csapat hat napon keresztül küzdött az elemekkel, a nappal, a vízzel, a növényzettel és nem utolsósorban a hulladékkal. A bodrogi szakaszon ugyanannyi szemetet gyűjtöttek össze a lelkes csapatok és önkéntesek, mint 2023-ban (több mint 11 tonnát), viszont a tiszai szakasz (Tokaj és Tiszalök közötti ártér) is hatalmas petbányákat rejtett.

Így végül a tiszalöki eredményhirdetésen 17,5 tonnás eredménynek örülhettek a résztvevők, ami abszolút rekord lett a verseny történetében.

A PET-kalózok azonban a szemetet nemcsak begyűjtik, hanem szét is válogatják. A versenyzőket a kupa erre a feladatra dedikált folyómentői és önkéntesei segítik, és közösen, a parton válogatják szét a hulladékot, aminek nagy része, nagyjából kétharmada újrahasznosításra kerül.

A verseny eredménye:

1. Siemens Energy – 30.575 PETák

2. Amerikalózok – 23.490 PETák

3. Aktív Magyarország – 22.495 PETák

agrotrend.hu / Turista Magazin

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés