Hírek

Palugyay József, a magyar borászat egyik nemzetközi megismertetője

Március másodika nemcsak Arany János születésének napja. Ezen a napon, 1846-ban született Pozsonyban Palugyay József bornagykereskedő, a Palugyay-féle pozsonyi pezsgőgyártás és a magyar borászat egyik nemzetközi megismertetője.

A modern borkezelés ismereteit Franciaországban sajátította el. Hazatérve atyja, Palugyay Jakab üzemében dolgozott. Az 1873-as bécsi kiállításon kedvező eredményekkel vett részt. Borkereskedelme elsősorban Ausztria, Németország, Svájc, majd a tengerentúli államok felé irányult. Jelentős szerepe volt az ún. édesborok, és később nehéz boraink (tokaji, karlócai, villányi) külföldi megkedveltetésében.

Az 1873-as bécsi kiállításon már figyelemre méltó eredményeket ért el. Elsősorban Ausztriába, Németországba, Svájcba és a tengeren túlra importált, nagy szerepet játszott néhány magyar borfajta (tokaji, villányi) külföldi népszerűsítésében. Az 1900-as párizsi világkiállításon a Chateau Palugyay nagydíjat nyert. (pozsonyikifli.sk)

Forrás: pozsonyikifli.sk

„A magyar pezsgőgyártás bölcsője Pozsonyban volt. Dr. Schönbauer Mihály és Fischer János alapította az első hivatalosan nyilvántartott gyárat 1825-ben, ráadásul ez volt az első pezsgőgyár Franciaország határain kívül. A termelés 1840-re már elérte az évi 10 ezer palackot. A vállalkozást 1875-ben vette át az osztrák származású Hubert család, majd saját nevük alatt 1945-ig vezették. Szintén pozsonyi az 1835-ös alapítású Esch és Társa pezsgőgyár, amely a híres „Széchenyi-pezsgőt” gyártotta, valamint Palugyay József és fia 1842-ben létesített cége. Az első pesti pezsgőgyár alapítása Hölle Márton vendéglős nevéhez fűződik, aki 1852-ben „Első Magyar Pezsgőbor- és Szikvízgyár Hölle J. M. Pesten” néven hozta létre vállalkozását, míg a Budai Pezsgőgyár 1854 és 1882 között működött Gráner Károly vezetésével. Valamivel később alakult Prükler Ignác vállalkozása, melynek termékei majdnem negyven esztendeig, 1903-ig gazdagították a pesti pezsgőkínálatot.” – Pezsgőkörkép (Borbarát Magazin online)

Forrás: Wikimedia

A Palugyay és fiai vállalkozásról a pozsonyikifli.sk oldalon részletesen is olvashatunk.

agrotrend.hu / Jeles Napok

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés