Hírek

Pálinkafőzdék felkészülése: szeptemberre csúcsra pörög a termelés

Hamarosan kezdődik az igazi roham a pálinkafőzdékben, ami szeptemberben csúcsosodik ki igazán. Mivel alapanyag lesz bőven, sőt még maradt tavalyi készlet, vagyis cefre, ezért időben kell lekötni a még szabad kapacitásokat – erről tájékoztattak bennünket a megkérdezett szakemberek. Jó hír, hogy a tavalyi évhez képest a legtöbb helyen nem változtattak az árakon, így átlagban a kisüsti pálinka literje 1400 forint, az aromatornyos kifőzése 1500 forintba kerül.  

A pálinkafőzők forgalma jól megmutatja, hogy milyen évet zárnak a gyümölcstermesztők, vagyis a cefrékből kiderül, hogy miként sikerült az év. Idén minden hamarabb érik: a cseresznye és a meggy termése nem lesz rossz, de elmarad a tavalyitól.

Forrás: pixabay.com

A szamóca már elérett, így abból is készülhet a pálinka. A főzőmesterek szerint – a hiedelmekkel ellentétben – nem nehéz ebből a gyümölcsből pálinkát főzni, hanem inkább időigényes a cefrét elkészíteni.

Cseresznyéből kevés alapanyag várható, mert meleg volt a február és a március, ami miatt két-három héttel korábban értek a gyümölcsök és ez a gyorsaság a minőséget befolyásolta. Ez nem igaz szerencsére a sárgabarackra, amelyből jó termés várható – szemben az előző évekkel.

A Tiszán túl a szilvában van minden reménye és bizalma a termelőknek, hiszen az adottságok ott a legkiválóbbak a termesztéséhez. Egyelőre az előző évekhez hasonló mennyiség várható, de a minőség tekintetében is a javulásban reménykednek. Addig is a tavalyról megmaradt almakészletek is érkeznek a hűtőházakból, így a kapacitásokat ezek a tételek is lekötik.

Továbbra is kétféle módszerrel főznek pálinkát: a hagyományos két utas desztillálással, valamint az aromatornyos lepárlással. Ez utóbbit az illata és a zamata miatt kedvelik és igen kis tételekben is bevállalják a főzdék, ugyanis egészen kisméretű készülékekkel is fel van szerelve a legtöbbjük. Annak ellenére, hogy a kisüstihez képest illatosabb az aromatornyos pálinka, de nem időtáló a nedűje, mert az érési folyamatok során veszít az eltarthatóságából.

Továbbra is divat szőlőből pálinkát főzni: a Sárgamuskotály és az Irsai Olivér a legnépszerűbb két szőlőfajta, amelyet pálinkának szánnak, de ebben az időjárásnak is szerepe van, ugyanis miután a konyhakertekből elfogynak a gyümölcsök, s nincs elegendő sem eltenni, sem pedig cefrét készíteni belőlük, ezért a szezon végén a szőlőből mindenképpen szeretnének pálinkát látni a termelők. A szőlőt szeretik a parfümös illata miatt is lefőzetni.

agrotrend.hu / Növényvédőszer

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szakmai partner
Nyakas Farm
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés