Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Hírek

Nyolc győztest hirdettek ki a harmadik EU Bio Díjátadón

Az EU Bio Nap 2024 alkalmából az Európai Bizottság kihirdette a harmadik EU Bio Díjak nyerteseit.

Az idei győztesek az előző évek magas színvonalát követik, és fenntartható, inspiráló projekteket mutatnak be az európai biogazdasági értéklánc mentén. A díjazott projektek – és az őket irányító személyek – bizonyítják, hogy a biogazdálkodás és a termelés hogyan tud innovatív értékláncokat létrehozni, és új munkahelyeket generálni a vidéki területeken.

Forrás: pixabay.com

Az EU Bio Díjak 2024-es nyertesei:

  • Legjobb női biogazda: Reinhilde Frech-Emmelmann (Ausztria) – 1998-ban alapította a ReinSaat GmbH-t, amely biodinamikus Demeter gazdaságként működik, és szabadalmaztatott, GMO-mentes vetőmagokat kínál.
  • Legjobb férfi biogazda: Benny Schöpf (Németország) – A Kartoffelkombinat fő zöldségtermelője, aki heti 2,300 háztartás számára biztosít bioválasztékot, hangsúlyozva a tisztességes munkakörülményeket és fenntartható gyakorlatokat.
  • Legjobb biogazdasági régió: Dél-Szavo (Finnország) – 40 éve tartó együttműködés révén építette ki erős biogazdálkodási kultúráját, 200 biogazdasággal.
  • Legjobb biogazdasági város: BioStadt Bremen (Németország) – A város 30%-nál több biogazdaságot tanúsít, közösségi projekteken keresztül népszerűsíti a fenntartható élelmiszerrendszereket.
  • Legjobb biogazdasági bio-district: Sörmland Bio-district (Svédország) – 1940 óta a biogazdálkodás úttörője, 20%-a biogazdálkodású.
  • Legjobb biogazdasági élelmiszer-feldolgozó KKV: Gino Girolomoni Cooperativa Agricola (Olaszország) – Biológiai tésztát termel, és 300 gazdát támogat.
  • Legjobb biogazdasági élelmiszerkereskedő: SAiFRESC (Spanyolország) – 30 hektáron gazdálkodik, 70 bioterméket állít elő, és helyben értékesít.
  • Legjobb biogazdasági étterem/étkezési szolgáltatás: Kalf & Hansen (Svédország) – 100%-ban organikus, szezonális és helyi alapanyagokat használ.

A tavalyi versenyre közel 100 pályázat érkezett az EU különböző országaiból, ebből 11 országból 24 jelölt került a döntőbe. Az EU Organikus Díjak 7 kategóriában és 8 egyéni díjjal rendelkeznek, elismerve az innovatív, fenntartható és inspiráló projekteket, amelyek jelentős értéket adnak az organikus termeléshez és fogyasztáshoz. A díjakat az Európai Bizottság, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, az Európai Régiók Bizottsága, a COPA-COGECA és az IFOAM Organics Europe szervezi, az Európai Parlament és a Tanács támogatásával.

Háttér

Az EU Bio Napot 2021-ben indította el az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság az organikus gazdálkodás ünneplésére és népszerűsítésére. Az organikus mezőgazdaság kulcsszerepet játszik a fenntartható élelmiszerrendszer kialakításában az EU-ban.

A magas minőségű élelmiszerek alacsony környezeti hatás mellett történő előállításával az organikus mezőgazdaság alapvető szerepet játszik a fenntartható élelmiszerrendszer kialakításában az EU-ban. A 2021-ben elfogadott EU Organikus Termelés Fejlesztési Akcióterv végrehajtása érdekében a Bizottság továbbra is népszerűsíti az organikus termelés előnyeit. Az EU Organikus Nap és az EU Organikus Díjak bevezetése és megünneplése két konkrét lépés, amely az organikus gazdálkodás reflektorfénybe állítását célozza. A közös agrárpolitikában (KAP) a stratégiai tervek további pénzügyi támogatást is nyújtanak – 14,7 milliárd eurót 2023 és 2027 között – az EU-s gazdák számára, akik áttérnek és megmaradnak az organikus gazdálkodásban. Majdnem minden tagállamnak most már átfogó organikus termelési stratégiái vannak, először a történelemben.

2012 és 2022 között az EU összes hasznosított mezőgazdasági területének organikus aránya 5,9%-ról körülbelül 10,5%-ra nőtt. Ez körülbelül 7,4 millió hektáros növekedést jelent. Az utolsó néhány évben az organikus termékek piaca figyelemre méltóan megmaradt a különböző kihívások ellenére, különösen a magas élelmiszer-infláció és az energiahordozók árának emelkedése miatt. Az EU teljes organikus kiskereskedelmi forgalma 2019-ben 38,6 milliárd euróról 2022-re 45,0 milliárd euróra nőtt, a csúcs 2021-ben 46,3 milliárd euró volt. Az EU a második legnagyobb piac az organikus termékek számára, az Egyesült Államok után.

agrotrend.hu / Európai Bizottság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés