Hírek

Növényvédelmi teendők közterületeken

Meleg napokkal és esőkkel indult a hónap, a kórokozó gombák berobbanásától tartottam.  Lehet, hogy a folytatást, a szélsőségesen változékony időjárást már a gombák sem bírták?

Az apignomónia kezdeti tünetei a platán leveleken nem okozott súlyos fertőzést.

Forrás: pixabay.com

Lisztharmat

A lisztharmatok sem jelentkeztek még látványos tünetekkel. Azonban tudni kell, hogy a lisztharmatok ellen csak megelőzéssel védekezhetünk. Tehát azokon a helyszíneken, ahol „tökéletes kinézetű” növényeket várnak el tőlünk pl. a sétálóutcákban, és fogékony fajokat, fajtákat telepítettek pl. platánokat, díszalmákat, tölgyeket vagy a kínai díszkörtét(Pyrus calleryana) ott már készülhetnek az első permetezésre a lisztharmat ellen. Ahol később kezdik el a fák permetezését pl. a levéltetvek vagy a csipkéspoloskák ellen, ott majd adagoljanak gombaölőket is a permetléhez. Két kéntartalmú kontakt és két felszívódó gombaölő szer is engedélyezett közterületre.

Sajnos a rozsdagombák gyepen és pl. az örökzöld orbáncfüvön is terjednek. A fásszárúak és az egynyáriak rozsdáira is engedélyezett egy azoxistrobint tartalmazó gombaölő.

A kártevők (ide sorolhatók pl. a rovarok, az atkák, a csigák) is megérkeztek és a kártételük néhol máris növényvédelmet követel.

Aknázómoly

A vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzási adatai a permetezések elkezdését is indokolták. Mára már több fasorban, parkban végeztek is a munkákkal. Tavaly bevált a klorantraniliprol hatóanyagú készítmény, most is bízhatunk benne.

Az injektált fák belső védelemmel rendelkeznek, így a kertésznek nem kell aggódni a kiszámíthatatlanul rajzó aknázómolyok miatt és a „méregszórás” miatti lakossági tiltakozásoknak is elejét vehetik.

A levéltetvek nem adják fel

Az egyik pesti parkban április 26-án permetezték a rózsákat levéltetvek ellen. Bevált a kontakt deltametrin és a felszívódó acetamiprid hatóanyagú rovarölők kombinációja, kiszáradt tetvek tetemei borították a bimbókat. Ám április 29-én már élő szárnyas egyedeket is voltak a bimbókon.

A rendszeresen nyírt sövények friss hajtásain biztosan számíthatunk a kártételükre. A tápanyagban dús fiatal leveleket különösen kedvelik a levéltetvek. Most érdemes megnézni pl. a jezsámen, a juhar és a bangita sövényeket. A besodródott hajtásvégek védelmében kolóniákban nyüzsögnek a tetűlárvák. Néhol már el kellett végezni az első permetezéseket is. A nyári aszály lecsökkenti a számukat, de párás környezetben pl. öntözött ágyásokban, egész nyáron küzdhetünk velük. A tetveket gondozó hangyák és konkurenseik, a katicabogarak is elárulják, hogy azon a növényen valahol már tetűnek kell lennie.

A pünkösdirózsa bimbóján nincsenek tetvek. A hangyák a kinyíló rügypikkelyeknél, a növény által kiválasztott nedveket nyalogatják.

Jó hír, hogy ismét működik a csalomoncsapdak.hu webshopja. Még mindig érdemes felszerelni pl. a vadgesztenye aknázójának, a selyemfényű puszpángmolynak vagy a muskátli, a rózsa bimbóiba berágó gyapottok bagolylepkének a csapdáit. Segítenek abban a döntésben, hogy mikor kezdjük a permetezéseket.

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés