Hírek

Nők a pásztorságban csoport országos találkozója

Örömteli újdonság, hogy a hagyományőrzés és a pásztortalálkozók mellett feltűnt egy pásztorok által maguknak rendezett esemény is, méghozzá a pásztoroló állattartásban tevékenykedő nők önszerveződő csoportjának szervezésében. Az első országos találkozót 2024. március 2-án tartották Hajdúsámsonban.

Az esemény a Hajdúsámsonban élő pásztorcsalád – kifejezetten Sáfiánné Ibolya mint a Nők a pásztorságban csoport vezetője – irányításával valamint a helyi önkormányzat és polgármester támogatásával és segítségével jöhetett létre a Rákóczi Ferenc Gimnázium épületében. A találkozó első felében – ahol még a kísérőként érkezett férfiak és a média is jelen lehetett –nyitóbeszédek és előadások hangoztak el a csoport létrehozásáról és annak céljairól. A délutáni rész zártkörű beszélgetésre és ismerkedésre adott lehetőséget az ország különböző pontjairól érkező nők számára.

Forrás: allattenyesztok.hu

ÖSSZETARTÁS ÉS TUDÁSÁTADÁS

Mind egyetértettek abban, hogy ki-ki a maga életkörülményei között, férje, párja, szülei vagy családja munkáját egészíti ki, létfontosságú az együttműködés, amelyben számíthatnak is egymásra. A pásztorcsaládoknak éppen ezért szívügye, hogy gyermekeiknek úgy tudják átadni ezt az életformát, hogy a valóságos nehézségekkel együtt vonzó, szerethető és értékes legyen számukra felnőtt korukban is – osztották meg egymásközt az édesanyák. A játékos, életszerű belenevelés komoly kihívásokat jelent a szülők számára, főleg a jelenkor rohamosan változó körülményei és társadalmi elvárásai közepette. Azonban reménységre ad okot, hogy a találkozón több fiatal tanuló vagy frissen végzett lány is részt vett, akik a jószág szeretetét, az állattartás és a pásztorélet művelését a családjaiktól kapták örökségként, és így döntöttek e hivatás mellett. „Mindenkitől lehet tanulni valamit!” – hangsúlyozta a belenevelődéshez hasonló témák mentén kialakult őszinte beszélgetések után az egyik résztvevő.

2026-ban ünnepeljük a legelők és pásztorok évét.

A különböző életkorú és családi állapotú nők közössége azért is értékes, mert a hasonlóan megélt problémákról való közös gondolkodás során megerősítést nyerhetnek egymás tapasztalataiból. Ez konkrét hétköznapi praktikák formájában is megvalósulhat. Például a csoport tagjai egy receptgyűjteményt készülnek összeállítani, amely a pásztornők saját, dolgos napokon is gyorsan elkészíthető, finom, egészséges és laktató ételeinek receptjeit, elkészítési módjait tartalmazza, a hozzájuk tartozó történetekkel, jó tanácsokkal együtt. Ez a gyűjtemény nagyszerű eszköze lehet a külvilág felé való kommunikációnak is. A csoport létrejöttének ugyanis – az egymás segítése és az aktív közösség létrehozása mellett – kifejezett célja, hogy kifelé is értéket közvetítsen, a csoport egységesen képviselje és mutassa be a kívülállók számára a pásztorélet értelmét, szépségét. Egy magyar pásztornaptár összeállítása is felmerült, amelyben a különböző régiókban gazdálkodó nők és családjaik által beküldött fényképek mellett, a tájegységenként jellemző jeles napok, fontos szokások, ünnepek, pásztorteendők időpontjait is feltüntetik. Ezáltal egymás életét is jobban megismerve, és kifelé is hitelesen, érdekfeszítően tudják bemutatni a napjainkban pásztorkodók évkörös hagyományait, területenként megőrzött változatosságait. Mindkét kezdeményezés megvalósítása időszerű, hiszen 2026-ban ünnepelhetjük az ENSZ által globálisan meghirdetett legelők és pásztorok évét.

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés