Hírek

Nobilis Márton: az élelmiszeripar fontos stratégiai ágazat

Fontos stratégiai ágazat az élelmiszeripar, amely egy ország szuverenitását is meghatározza – mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára péntek este Sopronban, az iCon elnevezésű gazdaságpolitikai konferencia megnyitóján.

Az államtitkár elmondta, hogy minderre a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború is rávilágított. Hozzátette: az élelmiszeripar egész szegmensének támogatását és fejlesztését tekintve jó helyzetben van az ország, mert az agráriumra az európai uniós források már megérkeztek. Az élelmiszeripar pedig erős részt képvisel – mondta.

Illusztráció, forrás: Agrárminisztérium

Nobilis Márton kitért arra is, hogy megvizsgálták azokat az európai országokat, ahol erős az élelmiszeripar és azt tapasztalták, hogy a támogatás azokban az országokban fentről lefelé történik. A nagy cégeket támogatják kiemelten, amelyek magukkal húzzák a kisebbeket. Ezért hozták létre a Nemzeti bajnokok program tervét – mondta.

Az a cél, hogy legyenek Magyarországon az élelmiszeriparban nemzeti bajnokok – fűzte hozzá. Kiemelte: szeretnék elérni, hogy a nagy magyar élelmiszeripari cégek újra képesek legyenek exportálni és képesek legyenek ellátni Magyarországot a saját termékeikkel.

Ezektől a cégektől fontos elvárás, hogy a kisebb magyar cégeket is magukkal húzzák. Nem érdek, hogy egyetlen egy kiscég is csődbe menjen a nagyok miatt – mondta, hozzátéve: fontos a kiscégek fejlődése annak érdekében, hogy helyben tudják friss és jó minőségű élelmiszerekkel ellátni a családokat.

Nobilis Márton elmondta, hogy a multinacionális cégektől joggal várja el a kormány, hogy minél nagyobb arányban tartsanak magyar termékeket a polcaikon. Ezért vezették be azt a szabályt, hogy bizonyos termékeket negyven kilométeren belülről kell megvásárolni.

Az államtitkár fontosnak nevezte azt is, hogy amennyiben lehetőség van rá, ezek a kereskedőláncok magyar kézben legyenek, mert tőlük joggal várható el a magyar termékek árusítása.

Mindehhez szorosan hozzátartozik az agrárszakképzés is, hogy a fiatalok a legmodernebb elméleti és gyakorlati tudást kapják meg, mert az agrárium az egyik legjobban fejlődő ágazat, amit fontos kihasználni – mondta, hozzátéve, hogy e tekintetben jó az irány.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés