Hírek

Népszerűek az agrár és az állattenyésztési szakok

Létrehozva:

|

Jó hír, hogy az egyetemeken szeptembertől induló agrár szakokra 30%-kal növekedett az érdeklődés. Egyre népszerűbb az osztatlan agrármérnökképzés. Az állattenyésztő és lovas szakokon már több éve túljelentkezés van, ami a generációváltást segítheti. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége cikkében az első éves évfolyamok legfontosabb számait mutatja be.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen 2021-es megalakulásakor egyesítették először a hallgatói létszámokat, amiben azóta folyamatos emelkedés tapasztalható. Idén ismét növelni tudták több mint 30%-kal az állattenyésztéshez köthető szakokra beiratkozók számát, közben nem csökkent a ponthatár. Ez a hallgatói színvonalra jó hatással van.

Amellett, hogy növekedett az összlétszám, az ágazati arányok is megfelelőek, nem tolódtak el a növénytermesztő szakirányok felé. Valamivel kisebb az érdeklődés az állattenyésztési szakok iránt a növénytermesztéssel szemben, de ez leképezi a termelés arányát – mutat rá Mezőszentgyörgyi Dávid, a MATE Állattenyésztési Intézetének vezetője.

Az elsőévesek létszáma alapján kijelenthető, hogy az utánpótlás biztosított, mind létszámban, mind pedig minőségben.

A piac is elismeri a gyakorlatorientált képzéseket

A MATE-n két éve átalakították a tanterveket, sok gyakorlati képzést hívtak életre. Nem specialistákat képeznek, hanem az a cél, hogy komplex szemléletet adjanak, és az adott ágazatokon belüli összefüggéseket átlássa a hallgató. Meglehet, annak is köszönhető a magas hallgatói érdeklődés, hogy a piac is elismeri ezt a gyakorlatorientált képzési rendszert.

A szakirányú továbbképzések is népszerűek

Legtöbben a keszthelyi növényvédelmi szakmérnöki, valamint a gödöllői talajtani szakmérnöki és létesítményenergetikai szakmérnöki képzésekre jelentkeztek.

A MATE iránti fokozott érdeklődés egyértelműen bizonyítja, hogy az egyetem megalakulása óta eltelt 2,5 évben végzett munka beérett, az intézményünkbe vetett bizalom folyamatosan növekszik, az alapítványi működési forma beigazolta a hozzá fűzött reményeket. Külön öröm, hogy a már diplomával rendelkezők közül közel négyszázan bővítenék tudásukat egyetemünk valamelyik szakirányú továbbképzésén, hogy új ismeretek birtokában további előnyre tegyenek szert a munkaerőpiacon – hangsúlyozta Gyuricza Csaba rektor.

A nagy érdeklődés felvitte a ponthatárokat Debrecenben

A MATE-hoz hasonlóan, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán a 2023. évi általános és pótfelvételi eljárásban egyaránt megnövekedett érdeklődést tapasztaltak.

Az előző évekhez képest közel 30%-kal több hallgató kezdi meg tanulmányait Debrecenben az agrár szakokon.

A növekedés leginkább az alapképzéseken figyelhető meg. A fiatalok számára továbbra is a mezőgazdasági mérnöki és élelmiszermérnöki alapszakok, valamint az osztatlan, ötéves agrármérnöki szak a legvonzóbb.

A jelentkezési adatok alapján látható, hogy az agrárium iránti érdeklődés megvan a fiatalokban, ami jó hír az ágazat munkáltatói számára.

Elkötelezettek a hallgatók

Az állattenyésztési ágazatokban van egy bizonytalanság az ágazat jövőjét, ebből fakadóan a szakember igényét illetően. Ha a stabil vállalkozások közvetlenül jeleznék, hogy 3-5 év múlva milyen létszámban és feltételek mellett számítanak végzősökre, az ágazat iránti hallgatói érdeklődés várhatóan növekedne – vélekedik dr. Sipos Péter oktatási dékánhelyettes. Jellemző, hogy a hallgató több lábon szeretne állni, ezért az ágazati utánpótlás is a mezőgazdasági mérnök alapszakon vagy az agrármérnök szakon végzettekből kerülhet ki.

Az állattenyésztési mesterszakon létszámban az utóbbi időben egyfajta kiegyenlítettséget tapasztalni, ők igazán elhivatottak és az ágazatban képzelik el a jövőjüket.

Óváron is népszerű az Állattenyésztő mérnök szak

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán különösen az alapképzésnél (BSc) látható jelentő erősödés (+68%) mind a nappali, mind pedig a levelező szakokon. A külföldi hallgatókkal együtt közel 300 elsőéves kezdheti meg tanulmányait. Ahogy korábban is, a levelező képzés a felsőoktatási szakképzésben, valamint a mesterképzésben népszerűbb, míg az alapképzésen a fiatalok 60%-a a nappali képzést választotta. 2021-ben újraindult az állattenyésztő mérnök szak, idén pedig a szakirányú továbbképzések bővültek az állattenyésztés területén. Idén különösen népszerű az állattenyésztő mérnöki képzés, ahol 30-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől.

A Mosonmagyaróvárra felvett hallgatók létszáma a pótfelvételi eredményeit is figyelembe véve összesen 43%-kal növekedett idén.

Továbbra is van lehetőség a szakirányú továbbképzésekre. Ezt a mezőgazdaság gyors fejlődése megkívánja. Éppen ezért az elmúlt időszakban itt is tovább növelték a lehetőségeket, és a precíziós gazdálkodás területén az állattenyésztéshez és takarmányozáshoz kapcsolódó képzéssel bővítették a kínálatot.

Saját készítésű sajtok értékesítése

Dr. Zsédely Eszter oktatási dékánhelyettes megosztott a lapunkkal a kar infrastrukturális fejlesztéseit. A lezárult projektek közül kiemelkedik a Smart Farm Tangazdaság megvalósulása, amely több lehetőséget is kínál. Egyrészt minden feltétel adott ahhoz, hogy a hallgatók és az érdeklődők a gyakorlatban láthassák az adatgyűjtésen alapuló, precíziós elvek alapján irányított növénytermesztő gazdálkodás működését. Emellett a precíziós gazdálkodást és a digitalizált működést támogató állattudományi kutatásokhoz is rendelkezésre állnak a feltételek.

Szintén a fejlesztések eredménye, hogy az élelmiszertechnológiai labor szintet lépett a működésében, és ma már rendelkezik hivatalos élelmiszergyártó engedéllyel, így saját készítésű sajtokat értékesíthet. Így egyes területeken, a kar saját gazdálkodási egységeiben meg tudják valósítani a termőföldtől az asztalig történő precíziós és digitalizált élelmiszer-alapanyag előállítását.

A teljes cikk a szeptemberi Magyar Állattenyésztők Lapjában olvasható

agrotrend.hu / MÁSZ

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook