Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Nem mindennapi halat fogtak a Tisza-tavon

Idén egyszer, előtte 2021-ben került elő egy-egy példány.

A Magyar Haltani Társaság a napokban egy, még az idén február 22-én történt különös fogásról számolt be honlapján.

2024. február 22-én a busafajok fogására irányuló, nagy méretű fenékvarsákkal folytatott ökológiai halászat során egy idősebb leánykoncér is előkerült a Tisza folyó Tisza-tavi szakaszáról, a Tiszafüredről Poroszlóra vezető híd közelében

– írták.

Áradások idején a folyó itt is felgyorsul, de máskor a duzzasztás miatt meglassult víz nem tipikus élőhelye a reofil fajoknak, ezért a Tisza-tavon ritkaságszámba menő leánykoncér különleges fogásnak számít.

Juhász Máté: A Tiszafürednél fogott leánykoncér

Legutóbb 2021-ben sikerült kimutatni a fajnak egy fiatal példányát ugyancsak Tiszafürednél, de meglepő módon a Tisza-tó tározótéri állóvizéből.

Érdekességként pár nappal később, március 2-án, szinte pontosan ugyanitt egy másik áramláskedvelő fajnak, a domolykónak egy idősebb példányát sikerült megfogni, március 18-ig pedig három újabb, méretes domolykó és egy adult márna is előkerült

– tájékoztatott a portál.

Mint fogalmaztak, 2023 novemberétől február végéig szokatlanul sok, összesen hét árhullám vonult le ezen a Tisza-szakaszon, ami nyilvánvalóan összefügg a szokásosnál lényegesen enyhébb időjárással.

A 2024-es év februárja különösen rendhagyó volt, a hónap országos átlaghőmérséklete hét fokkal volt magasabb az 1991–2020 közötti időszak átlagánál.

Minden bizonnyal az enyhe, de csapadékos tél által előidézett áradásoknak köszönhető, hogy a Tisza-tavi folyószakaszon is gyakoribbá váltak ezek a gyorsabb vizeket jellemző, kimondottan áramláskedvelő fajok.

 

Agrotrend.hu/ Sokszinüvidek

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés