Hírek

Nem minden beporzó tűri ugyan úgy a hőmérséklet változását

Mivel a rovarok képtelenek szabályozni a testhőmérsékletüket, ki vannak téve a környezeti hatásoknak, így a felmelegedésnek is. A kutatók azt mérték most meg, hogy mi az a legmagasabb kritikus hőmérséklet, amelyet még elviselnek anélkül, hogy leállna a mozgásuk. – írja az ng.24.hu.

A méhfélék után a legyek a legfontosabb beporzóink, úgy tűnik azonban, jóval kevésbé bírják a melegedő klímát.
forrás: ng.24.hu

A legyeknek nem túl jó a sajtójuk, általában a kosszal, betegséggel hozzák őket összefüggésbe, talán azonban egyre többen megismerik őket annyira, hogy tudják: ez a rendkívül népes rovartársaság a legfontosabb beporzóink közt van. Néhány légyfaj valóban kellemetlenségeket okoz, azonban sajnálatos volna a mintegy 120 ezer fajból álló, vagyis rendkívül népes és sokszínű csapatot ugyanabba a skatulyába betuszkolni.

A legapróbb légy kisebb fél milliméteresnél, a legnagyobb pedig 7 centi hosszú, alakban, színben, életmódban is rengeteg különböző van közöttük.

A beporzók közt leggyakrabban a zengőlegyeket és a dongólegyeket találjuk, ám távolról sem ők a kizárólagos képviselők.

A rozmaring félig elszáradt porzóin, még akadt egy kis pollen, ami odacsalogatta a zengőlegyket december közepén, a 12 Celsius fokos hőmérsékletre.

Nemrégiben a Melittology folyóiratban számolt be egy amerikai vezetésű nemzetközi csoport a különféle legyek és méhek hőtűréséről. A kutatók Amerika trópusi és szubtrópusi régióiban élő fajokat vizsgáltak meg. „Itt az ideje, hogy a legyek beporzó szerepét is végre elismerjük” – mondta Margarita López-Uribe, a kutatás vezetője. „A legyek is igen fontos feladatot látnak el, azonban annak ellenére, hogy ugyanolyan sérülékenyek, sokkal kevesebb figyelmet kapnak, mint a méhek.”

Ha a beporzott haszonnövények mennyiségét vesszük alapul, a legyek a méhek után másodikként állnak a képzeletbeli dobogón. Talán nem túl sokan tudják, hogy a csokoládé se létezhetne legyek nélkül, ugyanis a kakaófa legfőbb beporzói is egészen mütyürke legyek.

A mérések azt mutatták, hogy a méhek átlagosan 2,3 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékleten „álltak le”, mint a legyek.

A méhekről kiderült az is, hogy nem mindegy, milyen napszakban volt aktív az adott rovar, például a hajnali, hűvösebb időben gyűjtögető méh jobb hőtűrésű volt, mint a délutáni forróságban gyűjtögető.

 

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés