Hírek

Nem minden beporzó tűri ugyan úgy a hőmérséklet változását

Mivel a rovarok képtelenek szabályozni a testhőmérsékletüket, ki vannak téve a környezeti hatásoknak, így a felmelegedésnek is. A kutatók azt mérték most meg, hogy mi az a legmagasabb kritikus hőmérséklet, amelyet még elviselnek anélkül, hogy leállna a mozgásuk. – írja az ng.24.hu.

A méhfélék után a legyek a legfontosabb beporzóink, úgy tűnik azonban, jóval kevésbé bírják a melegedő klímát.
forrás: ng.24.hu

A legyeknek nem túl jó a sajtójuk, általában a kosszal, betegséggel hozzák őket összefüggésbe, talán azonban egyre többen megismerik őket annyira, hogy tudják: ez a rendkívül népes rovartársaság a legfontosabb beporzóink közt van. Néhány légyfaj valóban kellemetlenségeket okoz, azonban sajnálatos volna a mintegy 120 ezer fajból álló, vagyis rendkívül népes és sokszínű csapatot ugyanabba a skatulyába betuszkolni.

A legapróbb légy kisebb fél milliméteresnél, a legnagyobb pedig 7 centi hosszú, alakban, színben, életmódban is rengeteg különböző van közöttük.

A beporzók közt leggyakrabban a zengőlegyeket és a dongólegyeket találjuk, ám távolról sem ők a kizárólagos képviselők.

A rozmaring félig elszáradt porzóin, még akadt egy kis pollen, ami odacsalogatta a zengőlegyket december közepén, a 12 Celsius fokos hőmérsékletre.

Nemrégiben a Melittology folyóiratban számolt be egy amerikai vezetésű nemzetközi csoport a különféle legyek és méhek hőtűréséről. A kutatók Amerika trópusi és szubtrópusi régióiban élő fajokat vizsgáltak meg. „Itt az ideje, hogy a legyek beporzó szerepét is végre elismerjük” – mondta Margarita López-Uribe, a kutatás vezetője. „A legyek is igen fontos feladatot látnak el, azonban annak ellenére, hogy ugyanolyan sérülékenyek, sokkal kevesebb figyelmet kapnak, mint a méhek.”

Ha a beporzott haszonnövények mennyiségét vesszük alapul, a legyek a méhek után másodikként állnak a képzeletbeli dobogón. Talán nem túl sokan tudják, hogy a csokoládé se létezhetne legyek nélkül, ugyanis a kakaófa legfőbb beporzói is egészen mütyürke legyek.

A mérések azt mutatták, hogy a méhek átlagosan 2,3 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékleten „álltak le”, mint a legyek.

A méhekről kiderült az is, hogy nem mindegy, milyen napszakban volt aktív az adott rovar, például a hajnali, hűvösebb időben gyűjtögető méh jobb hőtűrésű volt, mint a délutáni forróságban gyűjtögető.

 

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nyakas Farm
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés