Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Hírek

Narancsléválság: betegség és klímaváltozás veszélyezteti a termelést

Szó szerint keserűvé válhat minden korty a narancslé kedvelőinek. A legnagyobb narancsföldeket olyan betegség sújtja, amely megkeseríti a narancs ízét. Ráadásul a ligeteket a klímaváltozás is tizedeli. Egyes termelők már mandarinnal pótolnák a kieső termést a narancslevekben.

Óriásit drágult a narancslé határidős jegyzésára az elmúlt években, és a jövő sem kecsegtet semmi jóval. A világpiacon most is sorra dönti a rekordokat az ár, legutóbb az okozott pánikot, hogy a vezető világpiaci exportőr Brazíliában a megszokottnál jóval gyengébb narancsszezon várható.

Forrás: pixabay.com

A narancslé határidős ügyleteinek árai másfél éve rohamosan emelkednek, ami májusban még fel is gyorsult. A fagyasztott narancslé-koncentrátum kétszer annyiba került kedden, mint egy évvel korábban a New York-i árutőzsdén.

“Ez válság. Ilyet még soha nem láttunk, még a nagy fagyok és hurrikánok idején sem” – summázta Kees Cools, a Nemzetközi Gyümölcs- és Zöldséglészövetség (IFU) elnöke a Financial Timesnak.

Forrás: vg.hu

Mi okozza a narancspánikot?

A példátlan drágulást az tartja fenn, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent a termés mennyisége. Habár a hiányt és a szezonális ízváltozásokat a termelők általában meg tudják oldani a korábban lefagyasztott gyümölcslevek frisshez keverésével, ez azonban már alig jöhet szóba. Elfogytak ugyanis a fagyasztott tartalékok, amelyeket amúgy is legfeljebb két évig használhatnak fel.

A piacon így eluralkodott az attól való félelem, hogy a hiány alapvetően átrendezheti az értékesítési láncokat és a narancslé iránti keresletet.

A termelők egy része már feladná a narancstermesztést, és inkább mandarinra állna át, ez a növény ellenállóbb a klímaváltozással szemben.

Az IFU fontolgatja, hogy kezdeményezi a szabályozás megváltoztatását azért, hogy az ital narancson kívül más citrusfélét is tartalmazhasson. Ehhez először az ENSZ Codex Alimentarius élelmiszerszabvány-kódexét kell megváltoztatni, amihez hozzáigazítanák a nemzeti törvényeket – magyarázta Cools.

Klímaváltozás és citruszöldülés

A világ második legnagyobb narancsléexportőre az Egyesült Államok, ahol immár két évtizede felütötte a fejét egy olyan, rovarok terjesztette, gyógyíthatatlan betegség, amely megzöldíti és megkeseríti a termést, majd elpusztítja magát a fát. A hiányt pedig Brazília nem tudja pótolni. A Fundecitrus, a citrustermelők szervezetének becslései szerint az idei brazil narancstermésátlag negyedével kisebb lesz.

Forrás: pixabay.com

A citruszöldülés már Brazíliában is megjelent, a Rabobank becslése szerint az ország délkeleti részén található fő termőterület narancsligeteinek csaknem 40 százaléka fertőzött. Andrés Padilla, a bank elemzője ráadásul kiemelte az üzleti lapnak, hogy a brazil narancsligeteket az átlagosnál magasabb hőmérséklet és az átlagosnál alacsonyabb csapadék sújtotta, olyannyira, hogy még az öntözéses gazdaságokban is keletkeztek károk.

A betegség miatt a narancs korábban hullik, ami nemcsak azt jelenti, hogy hamarabb kell betakarítani, hanem az íze is más.

A citruszöldüléstől egyedül a fa gyökerestől történő eltávolításával lehet megszabadulni. Mivel azonban még így is terem rossz minőségű gyümölcs a fán, a gazdálkodók nem élnek ezzel a lehetőséggel. Iparági vezetők szerint az ilyen hozzáállás miatt a fogyasztók valószínűleg évekig érezni és ízlelni fogják a hatást a pénztárcájukban és a szájukban.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés