Agrárportrék
Hírek
NAK Dinnye sajtótájékoztató – Göcző Mátyás interjú
A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének szezonnyitó sajtótájékoztatóján beszélgettünk Göcző Mátyással, az egyesület elnökével a hazai dinnyetermesztés kihívásairól, fejlődéséről és jövőjéről.
Most a Dinnye Termesztők Egyesületének elnökével, Göcző Mátyással beszélgetünk itt a dinnyepult előtt, amit már pár szó végigjártunk itt. De egy picit az egyesületetekről. Mikor alakult az egyesület?
Az Egyesület az körülbelül egy, azt hiszem, 14 éve alakult meg. Akkori országgyűlési képviselők és államtitkárok hozták létre. Akkor nem túl rózsás görögdinnye, szezonok voltak, főleg az értékesítésre gondolok. Volt egy helyi országgyűlési képviselőnk, akinek szintén volt görögdinnyéje és a szíve ügye volt ez és ő maga mellé állított államtitkárokat, egyéb olyan prominens személyeket, amelyek felkarolták ezt a dolgot és ők akkor látták és tudták, hogy ha valamit el akarunk érni az ágazatban, akkor azt csak egy szerveződéssel lehet véghez vinni. Akkor alakult meg a Magyar Dinnyetermelők Szövetsége. Majd ez a szövetség nevet váltott, és lett a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete.
Hány taggal rendelkeztek?
162 tagunk van az ország összes pontjáról. Gyakorlatilag a fő termesztő körzetből mindenhonnan van tagunk.
Előbb azt hallottam valakit, hogy 700 dinnyetermelő van. Gondolom a nagyobbak vannak nálatok, nem?
Ez nem feltétlen a nagyok, de azért úgy gondolom a nagyokból a meghatározóak azért az egyesület tagjai, mert aki tudatosan és precíziósan gazdálkodik, azok tudják, hogy mennyire fontos az, hogy egy termelői bázisnak legyen egy szerveződése, amelyhez tartozunk, nem csak esetleg a kaotikus helyzetekben, hanem amikor az információ átadása van nagy szükség és a piac résztvevőjének a tájékoztatására, akkor ez csak is egy egyesület, vagy pedig valamilyen szerveződés tudja hivatalosan és objektíven véghez vinni.
Ilyenkor van a főszezon, nem? Érik a dinnye, lassan teljes érésben lesz. Azt mondtad, július közepe felé lesz, amikor teljes érésben lesz minden. Mi ilyenkor a teendő:
Hát ugye most már elérkeztek az időpontok, amikor az első görögdinnyéket már le lehet venni és beindul a szezon. Ugye ezt a főszezont, ezt most, ahogy látjuk, július 7-e körül fog elkezdődni, és folyamatosan fog föltöltődni 13-áig az ország összes pontja magyar görögdinnyével. Azt lehet mondani, hogy 13-ától már az összes magyarországi standon és értékesítőhelyen, áruházláncokban majd csak magyar görögdinnyével fogunk találkozni.
Azt mondta te is termelő vagy, kicsit a gazdaságodat mutasd be nekünk.
Medgyesegyházán termelek.
Az egyik leghíresebb dinnyetermő terület Magyarországon.
Így van, ugye Medgyesegyházát nevezzük a magyar görögdinnye fővárosának. Gyakorlatilag a medgyesi név az egész országban elterjedt és ismert a görögdinnyéről. Mi közel 40 hektáron termelünk görögdinnyét. Rendelkezünk még növényházakkal, ahol az idei évben földi epret termeltünk és e20 hektáron termelünk gabonát. A görögdinnye esetében teljes mértékben széthúzzuk a szezont, rendelkezzünk növényházakkal is, amelyek vándorfólia sátrak, ezekben indítottuk el a szezont, gyakorlatilag június közepétől tudtunk ott szedni magyar görögdinnyét, amelyek már megjelentek az ország egyes pontjain.
És ugye a szabadföldi fólia termesztésből pedig most a napokban fogjuk elkezdeni majd az első görögdinnyék leszedését. Úgy látjuk, hogy nálunk tizedikére már azért fel fog erősödni a szezon, hogy kamionokat fogunk tudni megpakolni.
Sárgadinnyétek is van?
Sárgadinnyével mi nem foglalkozunk.
Azért ezen 40 hektárral erősek vagytok, az egyik legnagyobb gazdaság ezek szerint, mert akkora hektárszámban a dinnyetermesztők azért nincsenek, nem?
Igen, igen. Mi teljes mértékben az eladásunkat, a Dombegyházi Euró Tész Kft.-re alapozzuk. Ott vagyok tag és gyakorlatilag az árum majd száz százalékát a Zésznek kell, hogy értékesítsem. Ez egy nagyon előnyös és jól működő szerveződés. Mindenféleképpen úgy gondolom, hogy ez a jövő. Amikor megbeszéljük azt, hogy a piacnak mire van szüksége és ezáltal tudatosan vetjük a magokat és olyan fajtákat termesztünk, amelyeket a szövetkezet el tud adni az ő piacain.
Azt mondtad a sajtótájékoztatónak, hogy kb. 10%-kal nőtt a termőterület idén a dinnyének. Annak köszönhető, hogy azért ez egy jó mezőgazdasági termék?
Ez annak köszönhető, hogy az utóbbi években én úgy gondolom, hogy a piac részvevői felől kialakult az, hogy talán elfogadják most már azt, hogy a magyar görögdinnye nem lehet egy olcsó termék, nem lehet egy vevőcsalogató, olcsó árucikk. Ahhoz, hogy az európai élmezőnnyel szemben, a déli országokkal fel tudjuk venni a versenyt és ne import görögdinnyét kelljen Magyarországon fogyasztani, ahhoz igenis olyan fogyasztói árak kellenek, hogy kialakuljanak, hogy a termelő boldoguljon és hogyha a termelő boldogul, akkor fent tudja tartani azt a termelőterületet vagy pedig esetleg még fejleszteni is tudja.
Milyen a jövője a görögdinnyetermesztésnek az országban? Látod a helyzetét mondjuk tíz év múlva is?
Igazából én azt látom, hogy most nagyon sok munkával és nagyon sok odafigyeléssel. Ez szinte egy szakma, nagyon sok időt kell eltölteni ahhoz a görögdinnyével, hogy az időjárás változását és a klimatikus tényezőket is figyelembe véve, mikor, hogyan és mit kell cselekedni. Milyen tápanyagutánpótlást kell alkalmazni, mikor, mire van szüksége, szinte olyan, mint egy gyermek, hogy mindig óvni kell és oda kell rá figyelni, hogy az adott időszakban mit kell ahhoz elvégezni a növénnyel, hogy mire az érésbe következik, egy jó minőségű terméket kapjunk.
Hogy álltok munkaerővel? Én a Balatonboglári borvidéken gazdálkodom, ott van szőlőnk például és ott vannak ilyen csapatok, akik járnak metszeni, hajtást válogatni…, ami a szőlővel feladat. Így vagytok ti is ezzel ott Medgyesegyházán? Régóta van ott már dinnye, csak vannak ilyen csapatok, nem?
Igen, igen. 20 évvel ezelőtt, de még talán lehet, hogy 15 évvel ezelőtt még diákok, főiskolások felhívtak egy-egy dinnyeszezon előtt, hogy jönnének a dinnyébe dolgozni, és nagyon sokat alkalmaztunk ilyen fiatalokat, akik a nyáron pénzt akartak keresni. A mai időben ez már szinte elképzelhetetlen. A teljes fizikai munka elvégzését azt Romániából érkező vendégmunkásokkal tudjuk megoldani. Nagyon nagy gondot okoz a szakképzett munkaerő hiánya, ez egy továbbfokozódó és egyre több gondot okozó probléma lesz a gazdáknak. Már Medgyesegyház környékén is megjelent például a görögdinnye szezonra, hogy akár Indonéziából, vagy pedig a filipinokat hoztak le, ugye próbálják őket bevonni ebbe a munkába. Egyelőre még nem látjuk, hogy majd ennek milyen sikere lesz. Ez most teljesen egy új foglalkoztatási lehetőség lesz majd ezeknek az embereknek.
Hát sikereket nektek a dinnyetermesztésben és az egyesületeteknek pedig a jó érdekképviseletben aztán arra mindig szükség van. Gratulálok az idei termés mennyiséghez, termeléshez. Azt láttuk, hogy mennyiségben nőttök, talán a termésátlag is jó lesz, bár ez a hőség nem tudom sokat segít-e neki, de sikereket nektek mindenképp.
Köszönjük szépen. Hát ugye ez az aszályos időszak pont a termés nagyságának és a termés mennyiségnek azért nem igazán kedvez, úgyhogy biztos, hogy lesz valamilyen szintű súlybéli kiesés. Akkor meg remélem az ár fogja kompenzálni.
További szép napot neked, és egyetek sok dinnyét!
agrotrend.hu
