Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Nagy a küzdelem az európai élelmiszer-kultúra megőrzéséért

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló Európai Állattenyésztés Hangja elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában az új típusú élelmiszerekkel kapcsolatos élénk viták hátterére világít rá. Kiemeli továbbá, hogy ezen termékek újszerűségéből adódóan élelmiszer-biztonsági kockázatok merülhetnek fel, valamint, hogy a húsmentes étrendért folytatott küzdelem egyre élesebben szembeállítja az európai kulturális és kulináris hagyományok híveit és az élelmiszer-újítókat.

Forrás: pixabay.com

Az Európai Unióban 1997 óta jogszabály rögzíti az úgynevezett új típusú élelmiszerek forgalomba hozatalára vonatkozó szabályozásokat. Az új élelmiszerekről, az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról, valamint a 258/97/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet és az 1852/2001/EK bizott sági rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2015/2283 rendelete szerint új élelmiszernek nevezzük azokat az élelmiszereket − a tagállamok uniós csatlakozásának időpontjaitól függetlenül −, amelyek 1997. május 15. előtt az Európai Unión belül nem kerültek jelentős mértékben felhasználásra emberi fogyasztási célra. Az új élelmiszer tehát egy gyűjtőfogalom, ami többféle élelmiszertípust foglal magába, beleértve az ehető rovar alapú élelmiszereket, a laboratóriumban tenyésztett húsokat és az állati eredetű termékek növényi alapú alternatíváit egyaránt. Tekintett el arra, hogy ezen új típusú élelmiszerek fogyasztása a termékek újszerűségéből adódóan élelmiszer-biztonsági kockázatokat vethet fel, ezért kiemelt körültekintéssel kell eljárni az engedélyezési eljárások során. Az uniós miniszterek az elmúlt időszakban számos heves vitát folytattak az új típusú élelmiszerekkel kapcsolatosan.

Az Európai Bizottság adatai szerint a hús, a tejtermékek és a tenger gyümölcsei helyettesítésére szolgáló vegán alternatívák fogyasztása 2011 óta ötszörösére nőtt, és várhatóan tovább fog nőni. Az Európai Unió négy rovarfaj értékesítését is engedélyezte már, és legalább nyolc kérelem van folyamatban. Mivel a hústermelésről gyakran azt állítják, hogy káros a bolygónkra nézve, ezeket az újszerű élelmiszereket úgy mutatják be, mint az éghajlatváltozás elleni küzdelem megoldásait. A húsmentes étrendért folytatott küzdelem azonban egyre inkább szembeállítja az európai kulturális és kulináris hagyományok híveit, őrzőit az élelmiszer-újítókkal.

Az új élelmiszerek minden típusának át kell esnie az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) értékelésén, majd azokat az Európai Bizottság általi forgalomba hozatali engedélyezési eljárásnak kell alávetni. A mezőgazdasági miniszterek nemrégiben tartott ülésén azonban Franciaország egy olyan bizottság létrehozását javasolta, amely felmérné a laboratóriumban tenyésztett hússal kapcsolatos közvélekedést, az állampolgárok hozzáállását is, mivel a tudományos vizsgálatok csak egy részét világítják meg ennek a kérdésnek.

Az európai polgárok véleményének nyilvános konzultáción keresztül történő kikérése a demokratikus döntéshozatal elengedhetetlen része, amely figyelembe veszi a fogyasztók kívánságait és választásait. A választás szabadsága jó ötlet, de jobb gondoskodni arról, hogy az állampolgárok választásai, döntései megalapozottak legyenek.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés