Hírek
Módosulnak a mikrobiológiai kritériumok
A Bizottság (EU) 2024/2895 rendelete módosítja a 2073/2005/EK rendeletet a Listeria monocytogenes tekintetében. Szigorúbb élelmiszer-biztonsági kritériumokat vezet be, amelyek célja a fogyasztók védelmének fokozása az élelmiszerlánc teljes szakaszában.

Forrás: pixabay.com
A csecsemők és azok a fogyasztók, akik immunrendszere valamilyen betegség, rendellenesség vagy orvosi kezelésre szoruló egészségi állapot miatt meggyengült, rendkívül fogékonyak a Listeria monocytogenes általi fertőzésre, és esetükben semmilyen koncentráció esetén sem fogadható el az e kórokozót tartalmazó élelmiszereknek való kitettség. Más fogyasztók esetében a tudományosan elismert álláspont szerint csak a Listeria monocytogenes-t 100 cfu/g-nál nagyobb koncentrációban tartalmazó élelmiszerek fogyasztása lehet káros az egészségre, ezért az említett baktérium szintje az érintett élelmiszerek felhasználhatósági időtartama alatt mindvégig a 100 cfu/g határérték alatt kell, hogy maradjon.
Ez a rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban, 2026. július 1-jétől.
agrotrend.hu / NAK / Köbli Brigitta