Hírek

Megjelent egy gigantikus sötét lyuk a Napon

A napokban tudósoknak egészen szokatlan jelenséget sikerült megfigyelniük a Nap felszínét pásztázó szondák segítségével. Ezek szerint központi csillagunkon valamiért egy gigantikus sötét folt kezdett el megjelenni, amiből szokatlan erejű sugárzás és részecskeáram indult meg a Föld felé – írják a pcforum.hu-n.

A szóban forgó folt méretét jól jellemzi, hogy annak csak szélessége akkora, hogy az egész Föld kerek 60 alkalommal is elférne benne egymás mellé. A Napról készült felvételeken is a csillag felületének jól láthatóan jelentős részét elfoglaló folt még december 2-én jött létre a Nap egyenlítőjének közelében, és 24 óra alatt elérte maximális méretét.

Bár eredetileg más irányba „mutatott”, a Nap a Földtől elfelé mutató „oldalsó” részén jött létre, de december 4-étől kezdődően már a Föld felé „néz”, ami azt jelenti, hogy a belőle kiáramló sugárzás és részecskeáram direktbe kapja bolygónkat. Szakértők eredetileg aggódtak utóbbi miatt, és hogy a szokásosnál jóval erősebb napszél kommunikációs kiesést és áramellátási zavart okozhat majd az egész világon, de a jelek szerint végül a vártnál valamiért szolidabbnak bizonyult a jelenség.

A tudósok egyelőre nem tudják megmondani, hogy a rejtélyes sötét lyuk – amit a feltételezések szerint a Nap mágneses mezejének felbomlása nyit a csillagon – meddig maradhat majd meg a Nap felszínén. A korábbi hasonló, a Nap koronájában jelentkező lyukak esetében volt olyan, ami közel egy hónapig fennmaradt, mielőtt eltűnt volna.

agrotrend.hu / pcforum.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés