Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Megjelent a „Mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatása” című felhívás tervezete

Mindenki számára véleményezhető a korábbi tapasztalatok alapján rendkívül népszerű kisüzemes pályázat legújabb felhívás tervezete.

A felhívásban újdonság, hogy 5000-10000 euro STÉ üzemméret között lehet beadni a pályázatotNem szükséges főállású őstermelőiként vagy egyéni vállalkozóként beadni és megvalósítani a támogatási kérelmet, mint a 2016-os kisüzemes kiírásban.

Forrás: pxhere.com

10 millió forintos maximális támogatási összeg (85%-os támogatási intenzitással) jelentős előrelépést jelenthet a mezőgazdasági kisüzemek számára. A megnövekedett támogatás segíthet a kisüzemeknek abban, hogy versenyképesebbek legyenek a nagyobb gazdaságokkal szemben és növeljék a termelési kapacitásaikat. A nagyobb összeg még vonzóbbá teheti a pályázati lehetőséget, így több kis gazdaság is érdeklődhet a támogatás iránt.

A kedvezményezettek köre: őstermelők, mezőgazdasági. vállalkozók és szociális szövetkezetek.

A támogatás elszámolás módjának változása, miszerint az egyösszegű átalány helyett költség- és egységköltség alapú elszámolásra van lehetőség, jelentős hatással lehet a pályázókra. Jóval több adminisztrációs teherrel fognak szembesülni és a pályázóknak talán nagyobb mértékben kell rendelkezniük a költségelszámolás terén szerzett tudással, ami új kihívásokat jelenthet.

Emiatt fontos, hogy a pályázók alaposan tanulmányozzák a pályázati feltételeket, hogy tisztában legyenek a benyújtási követelményekkel és a megvalósítási időszakra vonatkozó kötelezettségekkel.

A felhívás tervezete 2024. október 12-ig véleményezhető a kap.gov.hu oldalon.

 

agrotrend.hu / NAK / Németh Bálint

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés