Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Megerősítik Azerbajdzsán és Magyarország agrárkapcsolatait

Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, Majnun Mammadovval, Azerbajdzsán agrárminiszterével.

Forrás: Agrárminisztérium / Fekete István

A megbeszélésen a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánk számára fontosak az azeri kapcsolatok, a két ország közötti együttműködést pedig tovább szeretnénk erősíteni. Azért dolgozunk, hogy a barátság mentén a gazdasági partnerséget is mélyítsük – tette hozzá.

A tárcavezető az egyeztetésen kitért arra is, hogy olyan globális kihívásokkal szembesülünk, melyekre nehéz megtalálni a megfelelő válaszokat, ezért a tudományra sokkal nagyobb figyelem szegeződik, mint korábban. Az oktatási intézmények tudásmegosztására és a diákok cseréjére nagy hangsúlyt kell fektetni. Ebben a folyamatban kiemelt szerep hárul a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemre is. Nagy István beszél arról is, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjban évente 200 azeri pályázó részesülhet.

Kifejtette, az agrárium egyre jobban felértékelődik az élelmezés-biztonság ugyanis stratégiai kérdés. A szélsőséges időjárás okozta kihívásokra közösen kell megtalálni a jó válaszokat. Az automatizációban és a digitalizációban olyan hatalmas lehetőségek rejlenek, melyeket a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak is ki kell használnia. Emellett hazánk elkötelezett az akvakulturális ágazat további fejlesztése mellett is – hangsúlyozta a tárcavezető.

A megbeszélés keretében Azerbajdzsán agrárminisztere meghívta Nagy Istvánt Karabahba.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés